Galette to francuski rodzaj tarty z ciasta kruchego, która urzeka swoją piękną formą. Do jej wykonania można wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto jest ozdobą stołu, niestety na bardzo krótko – żadnego łakomczucha nie pozostawi obojętnym.
Składniki na ciasto:
Farsz:
Wykonanie
Na stolnicy wymieszaj przesianą mąkę, sól i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko oraz wodę. Wszystkie składniki siekaj dużym nożem, aż do ich połączenia. Powstały “mokry piasek” zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę.
W tym czasie wyłóż papierem do pieczenia płaską blaszkę. Owoce pokrój na plasterki (większe owoce na 16 części). Schłodzone ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj okrąg o grubości ok. 4-5 milimetrów. Tak przygotowane ciasto umieść na blaszce, posyp tartą bułką w miejscu, w którym będziesz układać owoce, zostawiając ok. 3 cm marginesu. Następnie porozkładaj plasterki brzoskwini, posyp cukrem trzcinowym i skórką z cytryny. Na koniec zawiń brzeg ciasta do środka, zlepiając jego fragmenty, aby podczas pieczenia się nie otworzyło. Tak przygotowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w temperaturze 180˚C. Po wyciągnięciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Dobrym towarzystwem będzie również gałka waniliowych lodów. Wszystko dopełni oczywiście kawa z mleczkiem!