Galette z brzoskwiniami

Galette z brzoskwiniami

Galette to francuski rodzaj tarty z ciasta kruchego, która urzeka swoją piękną formą. Do jej wykonania można wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto jest ozdobą stołu, niestety na bardzo krótko – żadnego łakomczucha nie pozostawi obojętnym.

Fresh raw peaches on white. Fruit background

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • dodatkowo: rozkłócone jajko do posmarowania.

Farsz:

  • 3 duże brzoskwinie lub kilka mniejszych,
  • 2 łyżki tarte bułki (albo kaszki manny).
  • skórka otarta z cytryny,
  • 2 łyżki trzcinowego cukru,
  • dodatkowo: cukier puder do dekoracji.

 

przepisasa

Wykonanie

Na stolnicy wymieszaj przesianą mąkę, sól i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko oraz wodę. Wszystkie składniki siekaj dużym nożem, aż do ich połączenia. Powstały “mokry piasek” zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę.

W tym czasie wyłóż papierem do pieczenia płaską blaszkę. Owoce pokrój na plasterki (większe owoce na 16 części). Schłodzone ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj okrąg o grubości ok. 4-5 milimetrów. Tak przygotowane ciasto umieść na blaszce, posyp tartą bułką w miejscu, w którym będziesz układać owoce, zostawiając ok. 3 cm marginesu. Następnie porozkładaj plasterki brzoskwini, posyp cukrem trzcinowym i skórką z cytryny. Na koniec zawiń brzeg ciasta do środka, zlepiając jego fragmenty, aby podczas pieczenia się nie otworzyło. Tak przygotowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w temperaturze 180˚C. Po wyciągnięciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Dobrym towarzystwem będzie również gałka waniliowych lodów. Wszystko dopełni oczywiście kawa z mleczkiem!

 

ciastodfg

Kawa wir mleka
Ołówek