Pieczone gruszki na aromatycznym kremie to deser na specjalne okazje. Owoce lepiej jest upiec nieco wcześniej, a później jedynie przygotować masę i nakładać talerzyki. Na pewno skradnie Wasze serca – pasuje idealnie do czarnej kawy z ekspresu.
Pieczone gruszki
Krem
Do podania: kakao, zrumienione płatki migdałów.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połóż owoce na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia skórką do dołu. Skrop sokiem z cytryny, obsyp cukrem, a w wydrążone otwory włóż masło. Blaszkę polej dwiema łyżkami wody i wstaw do piekarnika na 30 minut. Później odwróć gruszki i piecz jeszcze 10-15 minut lub do czasu, gdy widelec lekko wejdzie w gruszkę. Upieczone owoce zostaw do całkowitego wystudzenia.
Do schłodzonej miski wlej śmietankę, wrzuć cukier, kardamon i ubij na sztywną pianę. Dodaj serek mascarpone i espresso. Ubijaj krótko wszystko na średnich obrotach, aż do połączenia składników. Następnie zwiększ obroty miksera i miksuj do chwili uzyskania puszystego kremu.
Na talerzykach ułóż krem, umieść gruszki i wykończ deser, obsypując kakao i zrumienionymi płatkami migdałów.