Orzechowe ciasto z pistacjami i dynią to propozycja na wyjątkowe okazje. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i na pewno przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom dyni. Wypróbujcie koniecznie w najbliższy weekend!
Składniki:
Krem:
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem trzcinowym na puszystą i gładką masę. Mieszając ciasto na wysokich obrotach, dolewaj ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Dodaj startą dynię, dyniowe purée, orzechy i delikatnie połącz składniki. Do osobnej miski przesiej mąkę, wsyp cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszaj. Przełóż do miski z dynią i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę lub do suchego patyczka w 160°C. Upieczone ciasto wystudź i przekrój na dwa blaty. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na puszystą pianę, dodaj serek mascarpone, połowę posiekanych pistacji i wymieszaj krótko na najniższych obrotach miksera. Na koniec przełóż placek połową kremu, a resztę rozsmaruj na wierzchu. Udekoruj pozostałym pistacjami. Wytrawne, wykwintne, wyborne i idealnie pasuje do kawy Woseba Arabica!