Co drugi to piegusek. Latem piegi wychodzą masowo na opalonych twarzach:) Domowych ciasteczek – piegusków na słońce lepiej nie wystawiać, chyba że nie przeszkadzają nam ręce lepkie od czekolady…
Składniki:
200 g czekolady (65% kakao),
100 g mlecznej czekolady,
280 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka soli,
170 g roztopionego masła,
200 g cukru,
2 jajka,
ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii.
Wykonanie:
Mleczną i gorzką czekoladę pokrój na równe, mniej więcej półcentymetrowe kosteczki. Przesiej mąkę pszenną i połącz ją z ziemniaczaną. Dodaj sól oraz sodę. Masło rozpuść i zostaw do wystygnięcia na tak długo, aż zacznie się ścinać (powinno mieć konsystencję kremu). Później ucieraj je z cukrem. Gdy cukier będzie już słabo wyczuwalny, dodawaj stopniowo jajka. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną mąkę, a także ziarna wanilii. Potem połącz wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Na koniec wrzuć pokrojoną gorzką czekoladę i wymieszaj masę. Odstaw do lodówki na parę godzin lub na całą noc. Piekarnik nagrzej do 160°C. Z ciasta uformuj kulki (o średnicy ok. 5 cm), poukładaj je na blaszce, zachowując 5- lub 6-centymetrowe odstępy i piecz przez około 15 minut. W upieczone, jeszcze gorące ciastka, powciskaj kostki mlecznej czekolady. Pycha!