Czerwone crumble

Czerwone crumble

Desery w czerwcu mogą mieć tylko jeden kolor – czerwony. Dlatego do pożywnego crumble wrzucamy świeże truskawki, łodygi rabarbaru, podkręcając ich smak nutą wanilii. Nie ma na świecie pyszniejszego i równie prostego deseru!

Owocowy farsz

  • 500 g truskawek,
  • 300 g rabarbaru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • szczypta kardamonu.

Kruszonka

  • 50 g płatków owsianych,
  • 50 g płatków migdałów,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 40 g cukru.

Wykonanie

Truskawki obierz z szypułek, a rabarbar pokrój na centymetrową kostkę. Następnie wrzuć wszystko do naczynia żaroodpornego, przesyp cukrem waniliowym i dodaj szczyptę kardamonu. Wszystkie składniki kruszonki zagnieć rękoma i posyp nią owoce. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Crumble smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwuj według własnych upodobań i kaprysów z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub kleksem naturalnego jogurtu.

Kawa wir mleka
Ołówek