Czekoladowe kulki z chili

Czekoladowe kulki z chili

Nic tak nie leci w kulki, jak kulki chili! Dobrze smakują solo, ale najlepiej w towarzystwie kawy i przyjaciół. Godnie zastąpią praliny, a nawet lepiej się zaprezentują niż niejedno ciasto. Polecamy!

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady – najlepiej 70%,
łyżka masła,
2 łyżki słodkiej śmietanki,
łyżka miodu,
1/4 łyżeczki chili,
2 łyżki sparzonych rodzynek,
kakao do obtoczenia.

broken black chocolate with chili pepper

Wykonanie
Masło i śmietankę wymieszaj z miodem, podgrzej, dodaj pokruszoną czekoladę, chili i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Dodaj drobno posiekane rodzynki i wymieszaj. Odstaw do stężenia (niecałkowitego). Z masy formuj kulki i obtaczaj je w kakao. Gotowe!

Kawa wir mleka
Ołówek