Ciasto z marynowanym rabarbarem

Ciasto z marynowanym rabarbarem

W maju zrywamy młody rabarbar. Jego kwaśne łodygi doskonale sprawdzają się jako nadzienie ciast. Zamarynuj go dzień wcześniej – zyska wtedy waniliowy aromat i delikatniejszy smak. Nie ma większych pyszności!

Nadzienie

1 kg rabarbaru,
ziarenka wyskrobane z laski wanilii,
60 g cukru,
3 łyżki octu balsamicznego.

Ciasto

150 g masła,
80 g cukru,
1 jajko,
szczypta soli,
250 g mąki pszennej (przesianej),
7 g proszku do pieczenia.

Kruszonka

ok. 100 g stopionego masła,
ok. 150 g mąki pszennej,
100 g posiekanych migdałów.

Dekoracja

cukier puder, karmel

Wykonanie

Nadzienie ciasta przygotuj dzień wcześniej. Łodygi rabarbaru oczyść i pokrój na kawałki o szerokości 1-1,5 cm. Wrzuć do naczynia, przesyp cukrem, dodaj wanilię i ocet balsamiczny. Wstaw do lodówki i zostaw na noc do zamarynowania. Następnego dnia przygotuj ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Odłóż ⅓ ciasta. Pozostałą część rozwałkuj/ wylep spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty zrób wałek i doklej do boków tortownicy, formując brzeg placka. Rabarbar odsącz (marynatę możesz zostawić i zrobić z niej karmel) i ułóż go na spodzie ciasta. Na koniec przygotuj kruszonkę: roztopione masło połącz z mąką, wrzuć posiekane grubo migdały i rozcierając palcami, posyp górę ciasta. Wstaw do piekarnika na 50-60 minut. Piecz w temp. 170°C z termoobiegiem. Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub przygotowanym karmelem.

 

Kawa wir mleka
Ołówek