Zima w pełni, do lata niestety daleko. Jeśli tęsknicie za słońcem, to mamy coś na poprawę Waszego nastroju! Każdy kęs pomarańczowego ciasta podnosi poziom szczęścia. Uśmiechy gwarantowane!
Składniki:
Farsz:
Syrop:
Wykonanie:
Przygotuj farsz. Pomarańcze obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej likier pomarańczowy, wrzuć owoce i dodaj miód. Smaż do momentu, aż miód się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Miękkie masło ucieraj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.
Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i migdały oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko szpatułką.
Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wylej do formy, posmaruj przygotowanym wcześniej pomarańczowym musem, wylej pozostałą masą. Wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj syrop. W rondlu zagotuj sok pomarańczowy z cukrem. Gotuj 5-10 minut na średnim ogniu lub do chwili, aż syrop zredukuje się o połowę. Polej syropem wierzch ciasta i udekoruj je płatkami migdałów.