Aromatyczne ciasto marchewkowe to jesienna propozycja na smaczny podwieczorek. Dzięki dodatkom, dyni oraz konfiturze, ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne!
Składniki:
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą i gładką masę. Mieszając ciasto na wysokich obrotach, dolewaj ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Dodaj startą marchewkę, dyniowe purée, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie połącz składniki. Do osobnej miski przesiej mąkę, wsyp cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszaj. Przełóż do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę lub do suchego patyczka w 150°C. Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty i przesmaruj ulubioną konfiturą z jabłek, moreli lub gruszek. Pycha!