CHEMEX

CHEMEX

Chemex z pewnością jest nietuzinkowy. Nie można zaprzeczyć, że to jeden z najlepiej zaprojektowanych przedmiotów na świecie, co zresztą ogłosił Instytut Technologii w USA.

Ten niezwykły przedmiot został zaprojektowany w 1941 przez Petera Schlumbohla. Co ważne, naczynie wykonane jest z żaroodpornego szkła, które nie pochłania zapachów i nie zmienia smaku kawowego naparu.

Jego niezawodność polega na prostocie, nie ma żadnych skomplikowanych mechanizmów ani zbędnych elementów. Jedyne, co możemy w nim popsuć, to po prostu go potłuc lub ukruszyć.

A jak zaparzyć w nim pyszną kawę? To bardzo proste!

  1. Zacznijmy od przegotowania wody – nie powinna być ona wrzątkiem, dlatego zanim jej użyjecie, odczekajcie kilka minut.
  2. Włóżcie papierowy filtr i przelejcie przez niego odrobinę wody tak, aby kawa nie miała potem jego posmaku.
  3. Wylejcie wodę i wsypcie świeżo zmieloną kawę na filtr.
  4. Powoli zalewajcie kawę wodą. Róbcie to niespiesznie i polewajcie kawę dokładnie.
  5. Po około 4 minutach kawa jest gotowa do wypicia!

Dzięki metodzie filtracyjnej chemex pozwala wydobyć z kawy całe bogactwo nut smakowych. Napar przygotowany w chemeksie ma bardzo subtelny smak i jasny kolor – w odróżnieniu od naparu z kawiarki, która pozwala zaparzyć kawę bardziej intensywną, zbliżoną do włoskiego espresso.

Ten smak jest naprawdę wyjątkowy!

30_31glowne3jjjj

Kawa wir mleka
Ołówek