Budyń kawowy

Budyń kawowy

Powrót do szkoły dla dzieci i powrót do dzieciństwa dla dorosłych. Budyń może połączyć pokolenia:) Na weekendowy rodzinny odpoczynek mamy „dorosłą” wersję tego deseru. Przekona on do siebie nawet tych, którzy go nie cierpią. Oto gratka dla kawoszy i łasuchów!

Składniki dla czterech osób:
2 szklanki mleka (500 ml),
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej),
2 żółtka,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (np. Woseba Unica),
3-4 łyżki cukru pudru,
pół tabliczki czekolady,
prażone orzechy laskowe.

Wykonanie
Szklankę mleka wlej do rondelka, dodaj 2 łyżki masła, 2 łyżeczki kawy, 3-4 łyżki cukru pudru. Całość umieść na niedużym ogniu i podgrzewaj do połączenia składników. W misce wymieszaj trzepaczką szklankę mleka, 2 łyżki mąki oraz 2 żółtka. Masa nie może mieć żadnych grudek. Gdy składniki w rondelku się podgrzeją, zestaw naczynie z ognia i powoli, ciągle mieszając, dodawaj masę z mąką. Postaw naczynie na małym ogniu, mieszaj, aż całość zgęstnieje. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze 2-3 minuty, po czym wyłącz palnik. Na dno niedużych miseczek wsyp drobno posiekaną czekoladę (odkładając trochę do dekoracji), wlej gorący budyń, posyp prażonymi, grubo krojonymi orzechami laskowymi i posyp startą czekoladą. Gotowe!

Kawa wir mleka
Ołówek