Bananowy chlebek ma grubą, chrupiącą skórkę i orzechowe, nieco wilgotne wnętrze. Będzie znakomitą przekąską na drugie śniadanie oraz świetnym dodatkiem do filiżanki czarnej kawy.
Składniki:
1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej,
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżeczkaproszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
½ łyżeczki soli,
2 jajka,
3 bardzo dojrzałe banany,
½ szklanki cukru,
1/4 szklanki syropu klonowego,
125 g roztopionego masła.
Wypiek:
Przygotuj keksówkę o wymiarach 13 x 25 cm, wysmaruj ją tłuszczem i obsyp mąką. Piekarnik nagrzej do 165°C. Dojrzałe banany obierz, pokrój na plasterki, potem rozgnieć widelcem.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie wrzuć posiekane orzechy, potem wszystko wymieszaj. Do drugiego naczynia wbij jajka, dodaj roztopione masło, syrop klonowy i cukier. Połącz składniki za pomocą rózgi, na koniec dołóż banany i wymieszaj łyżką. Bananową masę przelej teraz do miski z mąką, mieszaj do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. godzinę.