ziarno do żarna

ziarno do żarna

Stopień zmielenia ziaren jest ściśle związany z techniką parzenia kawy. W Polsce najpopularniejszą metodą jest zalewanie gorącą wodą kawy mielonej, błędnie nazywanej „kawą po turecku”. Do tej „zalewajki” potrzebne będą ziarna drobno zmielone.

Jaki młynek do kawy – żarnowy czy nożowy? Żarnowy rozciera ziarna, wydobywając z nich pełnię aromatu. Nożowy natomiast sieka je, zamykając całą woń. Niestety odpowiedzialny jest także za jej nierównomierne rozdrobnienie – pył wymieszany jest z grubymi fragmentami. Młynek elektryczny żarnowy jest dużo droższy od nożowego. Dlatego idealnym rozwiązaniem będzie młynek żarnowy ręczny, który przy minimalnym koszcie na użytek własny sprawdzi się znakomicie! Oprócz tego zachowa najwięcej walorów smakowych ziaren!

Ziarna dobrej jakości

coffee beans in bag with wooden spoon.

Jak je poznać? Wystarczy nagryźć – powinny być chrupiące, niemiękkie, o intensywnym aromacie kawy. Do mielenia w warunkach domowych najlepsze są średnio palone ziarna arabiki.

Ważne: ziarna mielmy na bieżące potrzeby. Jeśli chcemy przechowywać większe porcje mielonej kawy, to pamiętaj by kawę po zmieleniu umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Kawa mielona

ponadto w numerze

wyhoduj sobie drzewko kawowe

Zasada jest prosta: jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście:-... Czytaj dalej...

perfekcyjna kawa w domu

Cappuccino w eleganckiej filiżance, z gęstą pianką, postawione z gracją na nieduży stolik. Ach, ten nieodparty urok kawiarni... Tym razem pokażemy, że... Czytaj dalej...

sposoby parzenia kawy

Nigdzie się nie spieszy, nie musi być ekspresowo… Mamy czas na parzenie kawy w domu, bez ciśnienia…! Jak zrobić dobrą ‘małą czarną’ bez użycia ekspres... Czytaj dalej...

kawo, zachowuj się!

Wymagająca, wrażliwa, wyrazista – nie, nie jest to charakterystyka kobiety, tylko kawy:-) Ta, żeby smakowała tak jak powinna – świeżo i aromatycznie –... Czytaj dalej...

kawa na grillu

Pierwszy podmuch lata wiosną, czyli długi weekend majowy, na który wszyscy czekają już od kwietnia, a co niektórzy nawet od grudnia:-) Plany wyjazdowe... Czytaj dalej...

żeberka marynowane w kawie

Podskakujące na ruszcie kiełbaski i karkówka z musztardą – w weekend majowy rządzą niepodzielnie. Nadchodzi jednak nowe, dużo bardziej finezyjne połąc... Czytaj dalej...

Karkówka zaprawiona kawą

Karkówka z grilla ma niejednego amatora. Gdy dodamy do niej kawy, zyska z pewnością więcej zwolenników!  Składniki: 0,5 kg karkówki Marynata... Czytaj dalej...

Kawa z termosu z muffinkami

Weekend majowy to dobry pretekst do tego, aby odkurzyć kosz piknikowy! Ten przyda się do przenoszenia najlepszych smakołyków – kawy i „kawy w cieście”... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek