Kawa z termosu z muffinkami

Kawa z termosu z muffinkami

Weekend majowy to dobry pretekst do tego, aby odkurzyć kosz piknikowy! Ten przyda się do przenoszenia najlepszych smakołyków – kawy i „kawy w cieście”. Wszyscy dobrze wiemy, że apetyt rośnie na świeżym powietrzu. Nic tylko zapraszać przyjaciół, kawkować i korzystać z wolnego! Poniżej przepis na bardzo kawowe słodkie – łatwe w przenoszeniu i dzieleniu 🙂

Składniki (12 porcji): 

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • jajo,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • szkl. mleka,
  • 2/4 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka kawy mielonej,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 tabliczki drobno pokruszonej czekolady (100 g).

Nasza rada: w przepisie proponujemy użyć kaw Woseba Mocca Fix Gold, które sprawią, że nasze muffinki będą nie tylko bardzo smaczne, ale też wyjątkowo aromatyczne.

Opcjonalnie: polewa z masy kajmakowo-krówkowej.
200 ml masy wymieszaj z odrobiną kawy rozpuszczalnej.

Nasza rada: łyżeczkę kawy Woseba Café Brasil rozpuść w łyżeczce wody.

Przygotowanie
Wymieszaj osobno składniki suche i składniki mokre. Potem połącz je niedbale i dodaj posiekaną czekoladę. Wylej ciasto do połowy wysokości papilotek. Muffinki należy piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu możesz je polać przygotowaną wcześniej polewą.
Polecamy muffinki w towarzystwie gorzkiej kawy z termosu. Bez dodatku mleka. Najlepszy będzie termos metalowy, uprzednio wyparzony, który zatrzymuje najmniej niepożądanych aromatów.

Kawa, mimo że często bywa na salonach, bardzo lubi domową atmosferę. Sama nierzadko ją kreuje. Nam pozostaje życzyć udanego korzystania z jej walorów, zarówno w domu, jak i na dworze!

tasty muffin cakes

ponadto w numerze

wyhoduj sobie drzewko kawowe

Zasada jest prosta: jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście:-... Czytaj dalej...

perfekcyjna kawa w domu

Cappuccino w eleganckiej filiżance, z gęstą pianką, postawione z gracją na nieduży stolik. Ach, ten nieodparty urok kawiarni... Tym razem pokażemy, że... Czytaj dalej...

ziarno do żarna

Stopień zmielenia ziaren jest ściśle związany z techniką parzenia kawy. W Polsce najpopularniejszą metodą jest zalewanie gorącą wodą kawy mielonej, bł... Czytaj dalej...

sposoby parzenia kawy

Nigdzie się nie spieszy, nie musi być ekspresowo… Mamy czas na parzenie kawy w domu, bez ciśnienia…! Jak zrobić dobrą ‘małą czarną’ bez użycia ekspres... Czytaj dalej...

kawo, zachowuj się!

Wymagająca, wrażliwa, wyrazista – nie, nie jest to charakterystyka kobiety, tylko kawy:-) Ta, żeby smakowała tak jak powinna – świeżo i aromatycznie –... Czytaj dalej...

kawa na grillu

Pierwszy podmuch lata wiosną, czyli długi weekend majowy, na który wszyscy czekają już od kwietnia, a co niektórzy nawet od grudnia:-) Plany wyjazdowe... Czytaj dalej...

żeberka marynowane w kawie

Podskakujące na ruszcie kiełbaski i karkówka z musztardą – w weekend majowy rządzą niepodzielnie. Nadchodzi jednak nowe, dużo bardziej finezyjne połąc... Czytaj dalej...

Karkówka zaprawiona kawą

Karkówka z grilla ma niejednego amatora. Gdy dodamy do niej kawy, zyska z pewnością więcej zwolenników!  Składniki: 0,5 kg karkówki Marynata... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek