Pączki z nadzieniem

Pączki z nadzieniem

Delikatne, słodkie, z orzeźwiającym wnętrzem, o nieprzeciętnym smaku. Są po prostu wyjątkowe! Pączki kawowe można przyrządzić na dwa sposoby: albo wypełnić je masą kawową, albo polać lukrem kawowym (opcja dla zapracowanych;-)). Nasz przepis na pewno skradnie Wasze… kubki smakowe!

Pączki

Składniki (ok. 20 sztuk):
500 g mąki tortowej
14 g drożdży suchych
pół łyżeczki soli
100 g drobnego cukru do wypieków
250 ml mleka
1 duże jajko
3 żółtka
60 g masła, roztopionego lub 3-4 łyżki oleju
łyżka wódki/rumu
szczypta soli
olejek migdałowy

Do smażenia:
litr oleju lub smalcu

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj lekko podgrzane mleko, żółtka, jajko, szczyptę soli, alkohol, kilka kropli olejku i cukier. Wyrabiaj kilka minut, następnie dodaj tłuszcz i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ciasto musi być dobrze napowietrzone). Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1,5 h). Po tym czasie rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm i powykrawaj szklanką kółka. Te oprószone mąką muszą nieco wyrosnąć. Jak tylko nabiorą objętości, kładź je na rozgrzany tłuszcz.

Uwaga: wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Alkohol jest ważnym składnikiem, gdyż sprawia, że ciasto nie pije tłuszczu.

ponadto w numerze

KAWA I KARNAWAŁ W BRAZYLII

„Kraj kawy”, „kraj kawą płynący”, „kraina kawowców”... Te i wiele innych określeń ze słowem kawa do Brazylii będą pasowały jak ulał! Dlaczego? Ano dla... Czytaj dalej...

KAWA I KARNAWAŁ W KOLUMBII

Kolumbia jest trzecim, po Brazylii i Wietnamie, producentem kawy na świecie. Kawowce rosną tu u podnóża Andów, na wysokości około 1800 m n.p.m. Ziarna... Czytaj dalej...

KARNAWAŁ W BINCHE (BELGIA)

Jeżeli polskie zapusty (dawne określenie karnawału) Wam nie wystarczają, można wybrać się do Belgii. Tam czeka Was uczta dla oka i nie tylko...! W ... Czytaj dalej...

PROCENTUJĄCA KAWA

Legenda o etiopskich kozach, które podobno jako pierwsze skosztowały ziaren kawowca i przez to były bardzo pobudzone, zawiera ziarno prawdy (albo kawy... Czytaj dalej...

Latte z Amaretto

Latte z Amaretto Napój kawowy, który umila i rozgrzewa w chłodne dni. Jego oryginalny marcepanowy smak doda rumieńców każdemu spotkaniu :). Składn... Czytaj dalej...

Kawa z kawą…

Pijemy kawę z przyjaciółką, znajomymi, rodziną, ale kawę z kawą…? Karnawał zmusza do zabawy, także kulinarnej :). Prezentujemy przepis na pyszną kawę ... Czytaj dalej...

PRZEPISY NA DRINKI KAWOWE

Gdy atmosfera jest niemrawa, ciężki tydzień w pracy objawia się ziewaniem, a impreza dopiero się zaczyna – czas na kawę w szkle – drinki dla zmęczonyc... Czytaj dalej...

KAWOWY TŁUSTY CZWARTEK

W Polsce tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału. W starożytności „na tłusto” świętowano odejście zimy. Trudno sobie jednak wyobrazić Kleopa... Czytaj dalej...

Masa kawowa

Delikatna, kremowa- idealna do nadziewania pączków i dekorowania tortów. Jej wyważony i mocno kawowy smak sprawia, że potrafi zniknąć zanim znajdzie s... Czytaj dalej...

Lukier kawowy

Lukier kawowy Intensywny, gorzkawy smak kawy zamknięty w słodkości do kwadratu! Lukier nadaje się nie tylko do wykończenia pączków, ale wszelkich inn... Czytaj dalej...

Luty Myśli o Kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca.   Więcej myśli o kawie... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek