Latte z Amaretto
Napój kawowy, który umila i rozgrzewa w chłodne dni. Jego oryginalny marcepanowy smak doda rumieńców każdemu spotkaniu :).
Składniki:
25-30 ml espresso
Nasza rada: napar przygotuj z 7-10 g kawy. Do przyrządzania latte bariści proponują mielenie ziaren o delikatnym, a zarazem pełnym i bogatym smaku. Taka właśnie jest kawa Gold od Woseby, która idealnie skomponuje się z mlekiem.
100 ml mleka
10-15 ml Amaretto
bita śmietana do dekoracji
wiórki kokosowe, czekoladowe
Wykonanie:
Najpierw spień mleko – musi być dobrze napowietrzone. Potem zastukaj 2-3 razy naczyniem o blat, by pianka była bardziej zwarta. Do wysokiej szklanki wlej Amaretto, następnie spienione mleko. Powoli dolej espresso, celując w sam środek mleka. Wierzch udekoruj bitą śmietaną. Posyp wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. Dla lubiących słodycz – warto dosypać łyżeczkę cukru. Gotowe!
„Kraj kawy”, „kraj kawą płynący”, „kraina kawowców”... Te i wiele innych określeń ze słowem kawa do Brazylii będą pasowały jak ulał! Dlaczego? Ano dla... Czytaj dalej...
Kolumbia jest trzecim, po Brazylii i Wietnamie, producentem kawy na świecie. Kawowce rosną tu u podnóża Andów, na wysokości około 1800 m n.p.m. Ziarna... Czytaj dalej...
Jeżeli polskie zapusty (dawne określenie karnawału) Wam nie wystarczają, można wybrać się do Belgii. Tam czeka Was uczta dla oka i nie tylko...! W ... Czytaj dalej...
Legenda o etiopskich kozach, które podobno jako pierwsze skosztowały ziaren kawowca i przez to były bardzo pobudzone, zawiera ziarno prawdy (albo kawy... Czytaj dalej...
Pijemy kawę z przyjaciółką, znajomymi, rodziną, ale kawę z kawą…? Karnawał zmusza do zabawy, także kulinarnej :). Prezentujemy przepis na pyszną kawę ... Czytaj dalej...
Gdy atmosfera jest niemrawa, ciężki tydzień w pracy objawia się ziewaniem, a impreza dopiero się zaczyna – czas na kawę w szkle – drinki dla zmęczonyc... Czytaj dalej...
W Polsce tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału. W starożytności „na tłusto” świętowano odejście zimy. Trudno sobie jednak wyobrazić Kleopa... Czytaj dalej...
Delikatne, słodkie, z orzeźwiającym wnętrzem, o nieprzeciętnym smaku. Są po prostu wyjątkowe! Pączki kawowe można przyrządzić na dwa sposoby: albo wyp... Czytaj dalej...
Delikatna, kremowa- idealna do nadziewania pączków i dekorowania tortów. Jej wyważony i mocno kawowy smak sprawia, że potrafi zniknąć zanim znajdzie s... Czytaj dalej...
Lukier kawowy Intensywny, gorzkawy smak kawy zamknięty w słodkości do kwadratu! Lukier nadaje się nie tylko do wykończenia pączków, ale wszelkich inn... Czytaj dalej...
Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca. Więcej myśli o kawie... Czytaj dalej...