Historia kawy na Czarnym Lądzie

Historia kawy na Czarnym Lądzie

Nazwa „Czarny Ląd” wzięła się od tytułu XIX-wiecznej książki angielskiego podróżnika Henry’ego Mortona Stanleya (Through the Dark Continent), który tak określił niezbadany i tajemniczy obszar. My jednak uważamy, że nazwa ewidentnie nawiązuje do kawy – tylko takiej bez mleczka:-)

Kawę odkryto w Etiopii, w prowincji Kaffa. To właśnie tam, jak głosi jedna z legend, pasterz Kaldi, zaobserwował, że kozy po zjedzeniu czerwonych owoców rosnących na niedużych krzewach, stają się pobudzone i nie chcą spać. Długo nie myśląc, zebrał i zaniósł owe ziarna do pobliskiego klasztoru. Mnisi, by cieszyć się ich ożywczą mocą podczas długich modlitw, rozprawiali się z nimi na wiele sposobów (m.in. gotowali, ucierali), z różnym skutkiem… Właściwą obróbkę ziaren – ich prażenie, wynaleźli dopiero Arabowie…

KZM_nr11_1a

Kawa wir mleka
Ołówek