Siesta i fiesta – czyli hiszpańska natura zawarta w dwóch słowach. Od odpoczynku do hucznej zabawy. Co ich tak napędza? Między innymi kawa:-)
Jak każdy bogaty kulturowo kraj, Hiszpania może się poszczycić wieloma ciekawymi zwyczajami. Przyjrzyjmy się tym związanym z piciem kawy.
W Hiszpanii, w przeciwieństwie do Polski, nie „chodzi się na kawę”, gdyż kawy pija się tam szybko, w celu pobudzenia trawienia, czy też ocucenia się po sjeście. Poranna mała czarna również wypijana jest w ekspresowym tempie, zagryzana rogalikiem. W niemal każdym hiszpańskim domu znajdziemy kawiarkę – la cafetera lub ekspres. Hiszpanie nie znają zwyczaju zalewania wrzątkiem kawy rozpuszczalnej.
Różne rodzaje kaw przypisane są odpowiednim porom. Oto niektóre z nich:
Café cortado (cortado z hiszp. ciąć) – kawa bazująca na espresso z dodatkiem ciepłego mleka (w proporcji 1:1/1:2), pija się ją zazwyczaj w godzinach przedpołudniowych. W Barcelonie łatwo zaobserwować, jak wiele osób gromadzi się na café cortado w kawiarni, jeszcze przed pracą.
Café con leche – kawa z mlekiem, najbardziej popularna, pijana o różnych porach dnia. Sposób jej podawania różni się w zależności od regionu. I tak – albo dostajemy filiżankę i do niej mleko w dzbanuszku, albo wymieszaną już przez baristę.
Café solo – czyli espresso. Numer jeden wśród kaw. Dawka uderzeniowa kofeiny potrzebna do przetrwania upału, przerwania lenistwa i dodająca sił na długą taneczną noc. Serwowana przez całą dobę, cieszy się tak samo dużym zainteresowaniem nocą, jak i za dnia.
Café bombon – kawa z mleczkiem skondensowanym. Sama słodycz.
Odprężeni Hiszpanie potrzebują kawy, by się pobudzić. Zestresowani Polacy, by się odprężyć:-)
Bez wątpienia różnic w zwyczajach picia kawy jest wiele, ale miłość do czarnego naparu łączy wszystkie nacje!
Szum wentylatorów i odgłos delikatnego pobrzękiwania kostek lodu. To mógłby być hymn Grecji:-) Jednak wentylator można spokojnie wyłączyć, gdyż samo ... Czytaj dalej...
Holandia to kraj tulipanów, rowerów, a także kawy. Tego naparu pije się tutaj więcej (27% konsumpcji dziennej napojów) niż wody (21%)! Najczęściej z e... Czytaj dalej...
Kawa po turecku jest podobno „czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość”. Trudno się z tym nie zgodzić. W Turcji rytuał jej picia ma szcz... Czytaj dalej...
Nie tylko bagietki, sery i wino. Francja ma także swoją bogatą kulturę picia kawy. W przeciwieństwie do Polski, tutaj na śniadanie przyrządza się del... Czytaj dalej...
Przed wyjazdem do Rumunii proponujemy odświeżyć sobie powieść Drakula Brama Stokera, najlepiej z kubkiem mocnej kawy i zapasem mocnych nerwów:-) Lege... Czytaj dalej...
Bułgaria nie bez powodu leży nad Morzem Czarnym, ponieważ morze czarnej kawy przelewa się tam każdego dnia! Kolejno: z dżezwy (tygiel do zaparzania k... Czytaj dalej...
Zadziwiający kraj, w którym wiara w elfy przeplata się ze spożywaniem zepsutego mięsa rekina (hakarl) i zapierającymi dech w piersiach widokami fiordó... Czytaj dalej...
Nie tylko ciasto francuskie znane jest ze swoich warstw – latte także! Dla uzależnionych od przyjemności picia takiej kawy i przyjemności patrzenia na... Czytaj dalej...
Ciężki upalny dzień? Mamy sposób na jego przetrwanie. Nic nie ochłodzi tak, jak kostki lodu stukające o ścianki szklanki, nic tak nie orzeźwi, jak mię... Czytaj dalej...