Kawa po Turecku

Kawa po Turecku

Kawa po turecku jest podobno „czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość”.
Trudno się z tym nie zgodzić. W Turcji rytuał jej picia ma szczególne znaczenie, kawa jest sercem wszelkich spotkań. Podaje się ją w małych filiżankach (przypominających te do espresso), w towarzystwie tygielka – (aby można było jej sobie dolać), najchętniej do chałwy oraz słodkich bakalii.
Smak kawy jest również tajnym, miłosnym kodem…

zakochani
Kobiety, dobierając słodycz naparu do poczęstunku, wyrażały swoje uczucia:

  • bardzo słodki – odwzajemnione uczucie do amanta,
  • gorzki – raczej nic z tego nie będzie,
  • słony – wyraz zniewagi.

Mężczyźni natomiast robili „test kawowy” – oceniali charakter wybranki po aromacie przygotowanego przez nią czarnego naparu. Ten zdradzał, czy przyszła żona jest dokładna (wyważone proporcje), cierpliwa (odpowiedni czas parzenia, odpowiedzialny za głębię smaku) i oddana (sposób podania).

Należy zatem uważać co, jak i komu się podaje, żeby nie było zbędnego zamieszania;-)

Turkish coffee and turkish delight

Oryginalny sposób przyrządzania kawy po turecku w Turcji:

Do miedzianego tygielka wlewa się zimną wodę, wsypuje świeżo zmieloną kawę i cukier (na 0,5 l wody, 2 łyżki kawy i łyżka cukru). Dodaje szczyptę tłuczonego kardamonu, który równoważy goryczkę. Podgrzewa się do czasu powstania i podniesienia pianki. Wówczas zdejmuje się z ognia. Czynność się powtarza, następnie rozlewa do 1/3 wysokości filiżanek, po czym znowu zaparza i dopełnia filiżanki.

Uwaga! Nie można dopuścić do zagotowania kawy. Po przelaniu do naczyń nie należy jej mieszać, ani uzupełniać mlekiem. Dosypanie cukru do już przygotowanej kawy zmieni jej smak.

Pamiętajmy, że kawa po turecku nie w każdym kraju znaczy to samo:-)

ponadto w numerze

„Frappująca” Grecja

Szum wentylatorów i odgłos delikatnego pobrzękiwania kostek lodu. To mógłby być hymn Grecji:-) Jednak wentylator można spokojnie wyłączyć, gdyż samo ... Czytaj dalej...

Kawa kołem się toczy – Holandia

Holandia to kraj tulipanów, rowerów, a także kawy. Tego naparu pije się tutaj więcej (27% konsumpcji dziennej napojów) niż wody (21%)! Najczęściej z e... Czytaj dalej...

Paryski szyk, Kawy łyk

Nie tylko bagietki, sery i wino. Francja ma także swoją bogatą kulturę picia kawy. W przeciwieństwie do Polski, tutaj na śniadanie przyrządza się del... Czytaj dalej...

Na kawie z Drakulą – Rumunia

Przed wyjazdem do Rumunii proponujemy odświeżyć sobie powieść Drakula Brama Stokera, najlepiej z kubkiem mocnej kawy i zapasem mocnych nerwów:-) Lege... Czytaj dalej...

Morze Czarne jak kawa

Bułgaria nie bez powodu leży nad Morzem Czarnym, ponieważ morze czarnej kawy przelewa się tam każdego dnia! Kolejno: z dżezwy (tygiel do zaparzania k... Czytaj dalej...

Islandia – na kawie z Elfami

Zadziwiający kraj, w którym wiara w elfy przeplata się ze spożywaniem zepsutego mięsa rekina (hakarl) i zapierającymi dech w piersiach widokami fiordó... Czytaj dalej...

Wakacje kawosza w Hiszpanii

Siesta i fiesta – czyli hiszpańska natura zawarta w dwóch słowach. Od odpoczynku do hucznej zabawy. Co ich tak napędza? Między innymi kawa:-) Jak ... Czytaj dalej...

Najlepsze latte-m… spróbuj kokosowego Café Brasil

Nie tylko ciasto francuskie znane jest ze swoich warstw – latte także! Dla uzależnionych od przyjemności picia takiej kawy i przyjemności patrzenia na... Czytaj dalej...

Poczuj miętę do kawy. Jak to przyrządzić?

Ciężki upalny dzień? Mamy sposób na jego przetrwanie. Nic nie ochłodzi tak, jak kostki lodu stukające o ścianki szklanki, nic tak nie orzeźwi, jak mię... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek