Aeropress

Aeropress

Stosunkowo nowa metoda parzenia kawy, która zyskała już całe rzesze fanów… Przy niewielkim koszcie i w dowolnym miejscu pozwala szybko przygotować aromatyczny napar. Aeropress, bo o nim mowa, powstał w 2005 roku. Za jego wynalezieniem stoi Amerykanin Alan Adler. Jak zaparzyć kawę w aeropresie? Przeczytajcie koniecznie!

Urządzenie składa się z cylindra zakończonego z jednej strony sitkiem, w którym umieszczamy filtr. Z drugiej jego strony znajduje się otwór z uszczelką. A jak przygotować w nim kawę?

  1. Bardzo dobrze jest używać świeżo zmielonej kawy, to da nam gwarancję wspaniałego aromatu i smaku, dodatkowo do aeropressu kawę mielimy odrobinę grubiej niż do espresso.
  2. Do aeropressu używajmy wody mającej około 90°C, maksymalnie 96°C.
  3. Układamy filtr, przelewamy go wodą, aby pozbyć się smaku papieru i możemy zaczynać!
  4. Odmierzamy odpowiednią ilość kawy.
  5. Teraz zaczyna się magia! Do tuby wkładamy tłok z uszczelką, wsypujemy do środka kawę i następnie zalewamy ją wodą. Na początek wlewamy odrobinę, mniej więcej do poziomu kawy i czekamy około pół minuty.
  6. Dolewamy wody do pełna i mieszamy. Już po chwili zakręcamy sitko i odwracając urządzenie, kładziemy je na kubku.
  7. Najlepsze przed nami, teraz naciskamy tłoczek, aby ulubiony napar znalazł się w naszym kubku – kiedy słyszymy pierwsze syknięcia przestajemy. Nasz kawa jest już gotowa!

Jeśli proces wydaje się skomplikowany, to gwarantujemy, że już po pierwszej próbie zrozumiecie, jakie to proste! Aeropress możecie wziąć ze sobą wszędzie, co daje Wam możliwość robienia pysznej kawy gdziekolwiek, gdzie się udacie! Spróbujcie i dajcie nam znać jak Wasze wrażenia: www.facebook.com/kawazmleczkiem 🙂

30_1glowne1wet24upiknik

Kawa wir mleka
Ołówek