Znajdź spieniacz mleka dla siebie!

Znajdź spieniacz mleka dla siebie!

Perfekcyjna puszysta pianka to marzenie każdego kawowego smakosza! Jak spienić mleko? Możliwości jest wiele, można użyć spieniacza ręcznego, tłokowego, elektrycznego lub indukcyjnego – przeczytaj artykuł i zdecyduj, który będzie dla ciebie idealny!

Zacznijmy od kilku porad – jakiego mleka i o jakiej temperaturze używać najlepiej? Na rynku znajdziesz  mleko specjalnie przeznaczone do spieniania (tzw. mleko dla baristów). Jednak dobrze spieni się też to o 3,2-procentowej zawartości tłuszczu. Mleko o mniejszej zawartości tłuszczu wymaga zdecydowanie dłuższego czasu spieniania lub po prostu lepszego sprzętu. Mleko spieniane za pomocą spieniacza warto wcześniej nieco podgrzać. Z kolei  mleko spieniane za pomocą dyszy z parą wodną w ekspresie ciśnieniowym powinno być odpowiednio schłodzone. Najlepiej spieniać je w metalowym dzbanku. Optymalna temperatura mleka osiągnięta podczas spieniania to ok. 60-65ᵒC. Powinno być ono ciepłe, ale nie powinno parzyć.

Wybierz swój spieniacz
Decydując się na spieniacz do mleka, zastanów się nad jego przeznaczeniem. Czy będziesz robić kawę tylko dla siebie? (Wówczas sprzęt powinien być poręczny i stosunkowo tani). Czy chcesz używać go na rodzinnych imprezach i przygotowywać większe ilości puszystej pianki? Czy też po prostu zamierzasz otworzyć swój biznes, np. kawiarnię?

Różne spieniacze mają różne zastosowania, pojemności, dlatego koniecznie przeczytaj poniższe zestawianie, zanim zdecydujesz się na zakup.

 

Spieniacz ręczny
Tanie oraz łatwe w użyciu urządzenie, które idealnie nada się do przygotowania pianki w małych ilościach, np. do jednego cappuccino. Można je zabrać ze sobą w podróż, trzymać w szufladzie ze sztućcami – jest małe i poręczne. Spieniacz to niezbędna rzecz dla każdego miłośnika latte czy cappuccino, który chce przygotować dla siebie ulubiony napój.

Jeśli do spieniania mleka wykorzystujesz spieniacz – podgrzej uprzednio 150 ml mleka w rondlu lub kuchence mikrofalowej (czas podgrzewania mleka: około minuty). Następnie delikatnie zanurz końcówkę spieniacza pod powierzchnią mleka i włącz urządzenie. Dzięki temu uzyskasz efekt puszystej pianki.

Minusem tego urządzenia jest bardzo mała moc, jednorazowo przygotujemy małą ilość spienionego mleka, a do uzyskania odpowiedniej konsystencji potrzeba chwili cierpliwości.

Spieniacz tłokowy
To proste naczynie z pokrywką. Wlewając do niego mleko i następnie ręcznie poruszając uchwytem w górę i w dół, spienimy mleko. Jest prosty w obsłudze i łatwo możemy przygotować większą ilość pianki niż w spieniaczu ręcznym. Nie ma jednak zasilania elektrycznego, dlatego potrzeba odrobiny wysiłku, aby pianka powstała.

Minusem może być wielkość naczynia – zajmuje zdecydowanie więcej miejsca niż spieniacz ręczny. Co ważne, nie potrzeba do niego żadnej baterii, tylko własnej siły. Zdecydowanie idealne rozwiązanie w domu, jeśli planujesz robić kilka kaw naraz.

 

Spieniacz elektryczny
W zasadzie całą pracę wykonuje za nas – podgrzewa oraz spienia mleko samodzielnie, zasilany jest za pomocą baterii lub prądu elektrycznego.

Minus to cena. Spieniacz elektryczny stanowi droższą opcję od innych dostępnych na rynku, za to zaoszczędzamy dzięki niemu na czasie. Pianka będzie tu również najlepszej konsystencji, dlatego jeśli naprawdę szukasz czegoś, co przygotuje idealne spienione mleko, zdecydowanie wybierz spieniacz elektryczny.

 

Spieniacz mleka na zimno
Jeśli masz zamiar wykorzystywać spienione mleko do deserów lub kaw mrożonych, ten rodzaj spieniacza wydaje się idealny. Końcówka porusza się szybciej niż w przypadku pozostałych, nie podgrzewając przy tym mleka. Idealny do kaw na zimno, polecamy!

 

Spieniacze indukcyjne
Najlepsze rozwiązanie, jeśli potrzebujesz spieniać większe ilości mleka. Urządzenie jest wydajniejsze od innych rodzajów spieniaczy, podgrzewa napój za pomocą indukcji.

 

Spieniacz mleka to wymarzony gadżet dla każdego smakosza kawy. Jeśli macie w swoim otoczeniu kogoś, kto uwielbia latte, cappuccino lub desery z kawową pianką, któryś z powyższych spieniaczy z pewnością będzie dla niego prezentem idealnym. To również świetny początek do samodzielnej nauki latte art! Powodzenia!

 

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube