Ziarnista czekolada toffi

Ziarnista czekolada toffi

Czekolada oraz kawa to znakomita, sprawdzona para. Spróbujcie zrobić samodzielnie tabliczkę w domu zgodnie z tym przepisem. Kawałki ziaren zatopione w słodkiej warstwie toffi przyjemnie chrupią w zębach. Taką “ziarnistą” czekoladę serwujcie z ulubioną kawą z mleczkiem!

Składniki:

  • 1/4 szklanki ziaren kawy WOSEBA Café Brasil, bardzo grubo zmielonej,
  • 1 szklanka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 85 g gorzkiej czekolady.

Wykonanie: 

Ziarna kawy zmiel grubo w młynku lub w moździerzu. Formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj tłuszczem. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło w niskiej temperaturze, następnie dodaj cukier i podgrzewając, mieszaj, aż się połączą – uważaj, by nie przypalić masła. Dodaj gorącą wodę oraz syrop klonowy i zwiększ nieco ogień. Gotuj tak długo, aż uzyskasz jasnobrązowy krem. Następnie wrzuć ziarna kawy i od razu przelej masę do formy. Pozostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie wstaw do lodówki do stwardnienia (min. na 2 h). Później rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wylej cienką warstwę na toffi i wstaw z powrotem do lodówki. Gotową czekoladę połam na nieregularne kawałki, przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

brasil_500g_ziarniste_ikona

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube