Z kawusią w Małopolsce

Z kawusią w Małopolsce

Kawka, kawusia, kaweńka… Krakowiacy uwielbiają zdrobnienia i kochają ten napar… W mieście, które tętni życiem kulturalnym, podobnie jak w całej Małopolsce, kawosze szczególnie upodobali sobie wysokiej jakości stuprocentowe kawy arabikowe.  Tu do małej czarnej najlepiej smakują świeże, tradycyjnie wypiekane, krakowskie obwarzanki, no i oczywiście papieskie kremówki.

krakow-kawa

W Małopolsce, a w szczególności w Krakowie, kawy pije się sporo. Liczba kawiarni jest tutaj ogromna, a pod Wawelem panuje wyjątkowy, kawiarniany klimat, który sprzyja literaturze i sztuce. Tutaj kawę „po polsku”, tęgą z grubym kożuchem świeżej, tłustej śmietanki, pijali najwięksi polscy artyści: Jan Matejko, Jacek Malczewski, Stanisław Wyspiański i wielu, wielu innych.

malarze

źródło: wikimedia.org

Dziś na krakowskim Rynku króluje kawa z mleczkiem… Właśnie taki napar upodobał sobie Andrzej Mleczko – twórca rysunków, które pokazujemy na naszym portalu. W swojej Galerii Autorskiej na Starym Mieście artysta opowiada historię o kawie kreską tak lekką, jak pianka w cappuccino.

rys_mleczko4

 

Oczywiście siedząc przy stoliku w Krakowie, do kawy warto zamówić ciastko… Najlepiej papieską kremówkę (zwaną w innych częściach kraju napoleonką). Słynny deser zawdzięcza swą nazwę Janowi Pawłowi II, który rozsławił ją słowami: po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze… Wypiek jest sycący i słodki. Alternatywą może być lżejszy, wypiekany od średniowiecza lokalny przysmak – krakowski obwarzanek. Posypany makiem lub solą będzie znakomitą, wytrawną przekąską do małej czarnej!

Brezel auf weiem Hintergrund freigestellt

Krakowscy cukiernicy i piekarze wiedzą, co podawać do kawy! Zaś krakowscy kawosze doskonale wiedzą, jaką kawą najlepiej zasypać młynek. Doceniają bowiem wartość stuprocentowej arabiki i po taką najczęściej sięgają.

Krakow-wawel

 

radio pik 1200x200px arabica-01

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube