Wyśmienity blok czekoladowy

Wyśmienity blok czekoladowy

Przygotowanie bloku czekoladowego wymaga nieco czasu. Po kilku dniach nabiera intensywnego, rozkosznego smaku. Bardzo łatwo poddaje się też najróżniejszym modyfikacjom, więc wrzucaj ulubione smakołyki i zalej wszystko czekoladową masą. Efekt gwarantowany!    

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady,
200 g ulubionych ciastek (pełnoziarnistych/owsianych),
125 ml śmietanki 30-36%,
25 g miodu,
2 łyżki likieru amaretto,
30 ml intensywnego naparu z kawy WOSEBA Unica.

Wykonanie:
Czekoladę pokrój na drobną kostkę. Ciastka połam na kawałki wielkości 3-4 cm. W kąpieli wodnej podgrzewaj śmietankę, kawę, miód i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie stopniowo dorzucaj połamaną czekoladę i podgrzewaj, mieszając do momentu, gdy uzyskasz jednolitą masę. Potem zestaw z ognia, by nieco przestygła, dodaj likier i połącz wszystkie składniki.

Do niewielkiej silikonowej formy włóż pokruszone ciastka i zalej masą czekoladową. Pozwól, by całkowicie wystygła, a następnie dokładnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Długo – warto jednak poczekać! Przed podaniem wyciągnij blok z formy, ogrzej do temperatury pokojowej i serwuj do małej czarnej.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube