Włoski savoir-vivre

Włoski savoir-vivre

Włosi nadali małej czarnej rangę sztuki. Na Półwyspie Apenińskim wykształciła się silna i bogata kultura spożywania kawy, więc wakacje nad Adriatykiem to dla kawoszy czysta przyjemność.

Włosi kochają zabawę i jako naród często kojarzą się nam ze swobodnym stylem bycia. Swoją kuchnię oraz kulinarne dziedzictwo traktują oni jednak całkiem poważnie. Spożywanie posiłków jest dla nich rytuałem, który reguluje rytm dnia. A kawa zajmuje w jadłospisie miejsce szczególne.

cup of cappuccino isolated

Włosi zaczynają dzień od filiżanki kawy z mlekiem – najczęściej jest to lekkie cappuccino, którym delektują się jeszcze przed śniadaniem. Po wyjściu z domu piją już tylko kawę czarną, w postaci espresso. Zwykle, w przerwach w pracy, po prostu wstępują do baru, zamawiają małą czarną przy ladzie i wypijają napar na stojąco (al blanco). Espresso tradycyjnie podaje się we Włoszech również na koniec posiłku – jako idealne podsumowanie.

Espresso-250-g_IKONA

Po południu przychodzi z kolei czas na odprężające caffè corretto, czyli kawę z koniakiem lub grappą. Włosi piją kawę od świtu do zmierzchu, a jej rodzaj zależy jedynie od pory dnia. Ważne jest oczywiście również to, w czym ją spożywają. Filiżanki są najczęściej wykonane z grubej, białej porcelany. Kawę podaje się ze spodeczkiem, łyżeczką oraz szklanką wody.

espresso

We Włoszech smaczną kawę można dostać nawet w najmniejszych i najskromniejszych barach. Warto jednak pamiętać, że w menu najprawdopodobniej nie zobaczymy nazwy espresso. Kawa po włosku znaczy un caffè i zawsze podawana jest w formie espresso. We tutejszych lokalach często panuje gwar i duża rotacja, a zasady rozliczania mogą być różne. Czasami najpierw trzeba zapłacić przy kasie, a później pokazując paragon, poprosić baristę o swoją porcję pysznego naparu. Jeśli z kolei usiądziemy przy stoliku, do naszego rachunku zostanie doliczone tzw. coperto, czyli opłata za nakrycie i obsługę, a sama kawa może być też parokrotnie droższa niż zamówiona i wypijana przy ladzie.

wloch

Karta najczęściej oferuje również inne kawowe napoje na bazie espresso: ristretto (mocniejsze espresso), lungo (przedłużane wodą), mokka (z dodatkiem syropu czekoladowego, podgrzanego mleka i bitą śmietaną). Część z tych nazw jest dobrze znana w Polsce. To najlepszy dowód na to, jak silna i wpływowa jest włoska kultura picia kawy. Nad Adriatykiem wiedzą, co dobre!

wlochy2

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube