Wiosenne ciasto

Wiosenne ciasto

Delikatne i lekko kwaskowe ciasto wprost rozpływa się ustach. Mamy dla was prosty przepis na sezonowe, wiosenne ciasto rabarbarowe! Wypróbujcie sami!

 

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 5 jajek,
  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Ok. 80 g płatków migdałowych.

Farsz:

  • ok. 700 g rabarbaru,
  • łyżka masła,
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego,
  • sok z 1 cytryny.

Wykonanie:

Przygotuj farsz. Rabarbar obierz i pokrój na centymetrowe kawałki. W rondelku rozpuść masło, wrzuć rabarbar i cukier. Smaż krótko do momentu, aż zacznie mięknąć. Na koniec dodaj sok z cytryny i odstaw farsz do wystudzenia.

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Miękkie masło ucieraj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.

Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i połącz wszystko za pomocą szpatułki.

Kwadratową formę o boku 26 cm wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wylej do formy, posmaruj przygotowaną wcześniej rabarbarowym nadzieniem, wylej pozostałą masą. Na koniec posyp płatkami migdałów.

Wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z pieca koniecznie zostaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube