Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

Kawa i czekolada stanowią znakomitą parę. Filiżanka espresso dodana do ciasta znakomicie pogłębia jego smak. Sekretem tego przepisu są jednak buraki.

Składniki:
260 g buraków,
200 g czekolady gorzkiej (60-70% kakao),
200 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej,
200 g cukru pudru,
1 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g mąki (Dolnośląska Mąka Tortowa),
2 łyżki kakao,
5 jajek,
¼ szklanki mocnej czarnej kawy, np. WOSEBA Mocca Fix Gold przygotowana z 2-3 łyżeczek kawy mielonej,
szczypta soli.

Sliced cooked beetroot isolated on white.

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać pieczone buraki. Średniej wielkości warzywa wyszoruj pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową (każde osobno) i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 60 minut. Przygotowane w ten sposób warzywa będą słodkie i zachowają swój sok.

MFG-vacuum-PL-bez-cienia

Wypiek:
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika ustaw na 160°C.  Przygotowane wcześniej buraki pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj na gładką masę przy użyciu ręcznego blendera.
チョコレートシロップ

Rozbij wszystkie jajka, rozdzielając dokładnie żółtka od białek. Czekoladę połam w palcach, potem posiekaj dużym nożem na drobniejsze kawałki. Następnie wrzuć do szklanej miski i postaw na garnku z gotującą wodą. Pamiętaj, że dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody. W międzyczasie zaparz mocną kawę. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolej kawę bez fusów i ostrożnie wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo kawałki masła. Gdy już całkowicie się rozpuszczą, zdejmij miskę z garnka i odstaw na parę minut. Później stopniowo dodawaj żółtka, cały czas mieszając ciasto (masa nie może być gorąca, gdyż żółtka się zetną). Na koniec dołóż buraczane purée i dokładnie połącz ciastem.

dolnoslaska_tortowa

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cukier puder przesiej przez sitko i ostrożnie połącz z ubitą pianą za pomocą szpatułki. Następnie przełóż do przygotowanej czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Starannie rozprowadź wszystkie składniki. Przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostaw do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakuje następnego dnia, z dużą łyżką serka mascarpone.

czeko22

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube