Wielkanocna Baba

Wielkanocna Baba

Tradycyjna babka piaskowa to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Posypana cukrem pudrem lub oblana czekoladą baba jest doskonałą towarzyszką popołudniowych  spotkań przy świątecznej kawie. 

 

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 16 g cukru wanilinowego (całe opakowanie),
  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • cukier puder do posypania.

babka2

Wypiek

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj składniki.

Cukier puder przetrzyj przez sitko do osobnej miski. Następnie w mikserze utrzyj masło z jajkami i cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj wcześniej przygotowane składniki. Na koniec wlej do masy mleko, potem miksuj wszystko, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel ciasto na dwie porcje. Do jednej dodaj kakao i starannie wymieszaj. Układając warstwami, przelej obie masy do formy. Piecz w 170°C przez ok. 50-60 minut. Lekko wystudzoną babę wyjmij z blaszki i posyp cukrem pudrem.

nr19_wielk

Na świątecznym stole, w towarzystwie wielkanocnej baby, idealnie sprawdzą się kawy premium z gatunku Arabica, takie jak: WOSEBA Espresso, Arabica, Gold i Café Brasil. To mieszanki wysokiej jakości ziaren, pochodzących z wybranych plantacji świata, które dostarczą kawowej przyjemności i doskonale wprowadzą w świąteczny klimat.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube