W czym kipi kawa?

W czym kipi kawa?

Pokaż, w czym parzysz kawę, a powiem Ci kim jesteś 🙂 Podejdźmy do tematu jak do zagadki. Na początku będzie nazwa naczynia wraz z opisem. Dopiero na samym końcu podamy kraj, z którego owo naczynie pochodzi. Będzie to mini quiz dla kawoszy obieżyświatów 🙂

dzezwa

Dżezwa – w języku arabskim słowo to oznacza „płonący węgiel”. Jest to miedziany tygielek z długą rączką do zaparzania kawy. Podobno kawę w dżezwie przyrządzano już w XVI w. Kraj pochodzenia: Turcja.
Briki – naczynie w kształcie kolby stożkowej – garnuszek zwany w innych krajach tygielkiem, dżezwą. Kraj występowania: Grecja.

dzebena

Dżebena (jebena) – gliniany dzbanek do parzenia kawy ze smukłym, długim dziobkiem. Używany trzykrotnie podczas jednej „sesji” kawowej. Kraj pochodzenia: Etiopia.

Napoletana

Napoletana – zaparzacz przelewowy do kawy, który składa się z dwóch części – zbiornika i czajnika. Gotuje się wodę w zbiorniku, po zagotowaniu obraca się urządzenie i woda spływa do dzbanka przez zmieloną kawę, w nim podaje się gotową kawę. Kraj pochodzenia: Włochy.

dzbanek

Dzbanek Karlsbadzki – dzbanek składający się z dzbanka oraz sitka, najczęściej ceramiczny. Przed użyciem ogrzewa się go na ogniu, następnie do sitka wsypuje kawę i powoli wlewa gorącą wodę. Kraj pochodzenia: Niemcy.

Warto podróżować i podglądać sposoby zaparzania kawy – wtedy można wybrać ten idealny, dopasowany do własnych upodobań!

Kawa wir mleka
Ołówek