Szarlotka

Szarlotka

Ten przepis możesz wykonać razem z dziećmi. Ciasto trzeba ugniatać i wylepiać, dlatego warto zaprosić wszystkie ręce na pokład.

Składniki na nadzienie jabłkowe:
1 kg kwaśnych jabłek,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Apfel Früchte Äpfel in einer Reihe

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej,
150 g masła,
80 g cukru,
1 jajko,
1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:
200 g mąki pszennej,
100 g masła (ogrzanego do temperatury pokojowej),
80 g cukru.

Wypiek
Przygotuj nadzienie szarlotki. Do szerokiego garnka wrzuć masło, obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, wsyp cukier oraz cynamon.  Smaż ok. 15 minut lub do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. Piekarnik ustaw na 170°C. Składniki na ciasto włóż do dużej miski i zagniataj palcami, aż do uzyskania jednolitej masy. Spód tortownicy o średnicy 28 centymetrów wylep ciastem (powinien mieć grubość ok. 5 mm). Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i ułóż wzdłuż obręczy tortownicy. Następnie palcami wylep ścianki formy do wysokości ok. 4 cm i połącz je ostrożnie ze spodem. Tortownicę wypełnij teraz jabłkowym nadzieniem.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, włóż masło i dodaj cukier. Zagniataj wszystko przez parę minut, lekko przeciskając przez palce. Wyrabiaj do momentu uzyskania suchej masy.  Na koniec oprósz nią wierzch szarlotki i wstaw do piekarnika na 50 minut z włączonym termoobiegiem. Smacznego!

nr18_w2_ciasto

Kawa wir mleka
Ołówek