Syfon

Syfon

Najbardziej efektową z alternatywnych metod parzenia kawy jest syfon. Choć urządzenie bardzo przypomina laboratoryjny sprzęt, wcale nie wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności. Przygotowanie w nim kawy trwa krótko, a efekty smakowe są wyjątkowe.

 

 

Syfon składa się z trzech części: bańki (dolnego zbiornika), komory syfonu w kształcie lejka oraz filtra. Ten ostatni element to tzw. metalowy adapter, na który nakłada się papierowy lub bawełniany filtr.

Zasada działania syfonu opiera się na prawach fizyki: kurczliwości gazów oraz zjawisku próżni. Dlatego urządzenie wymaga również źródła ciepła, najczęściej palnika pozwalającego regulować cały proces parzenia.

Aby przygotować kawę w syfonie, najpierw wlewamy gorącą wodę do dolnego zbiornika. Papierowy filtr przelewamy wrzątkiem i umieszczamy go w komorze, którą stawiamy na bańce. Następnie włączamy palnik, a potem czekamy, aż cała woda przepłynie z dolnego do górnego zbiornika. W tym czasie warto przygotować kawę, mieląc ją drobno, ok. 7 g na każde 100 ml wody. Gdy cała woda, wypchnięta ciśnieniem, znajdzie się w komorze syfonu, wsypujemy do niej kawę i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy równocześnie ogień pod bańką. Po około 40 sekundach podgrzewania wyłączamy palnik. Na koniec delikatnie mieszamy napar, który powinien zacząć spływać do dolnego zbiorniczka.

Oznaką prawidłowo zaparzonej w syfonie kawy jest charakterystyczny grzybek. Pojawia się on w komorze syfonu po zaparzeniu i opadnięciu naparu z powrotem do dolnego zbiornika.

13081882_10209049582827809_200277513_n

Całkowity czas parzenia to 3,5 do 4 minut. Gdy bańka wypełni się kawą, zestawiamy pustą komorę syfonu i rozlewamy napój do filiżanek.

Syfon pozwala wydobyć z kawy wszystkie subtelności. Napar jest dobrze zbalansowany, charakteryzuje się pełnym, przyjemnym body. Profesjonalni bariści chętnie korzystają z tej metody właśnie ze względu na walory smakowe zaparzonej kawy. Z kolei intrygujący wygląd i efektowne działanie sprawiają, że syfon to również najbardziej spektakularna metoda parzenia małej czarnej. Jeśli więc chcesz zafundować swoim przyjaciołom małe widowisko, przygotuj kawę właśnie za pomocą syfonu i wykorzystaj do tej metody WOSEBA Café Brasil. Wspólne parzenie i picie kawy nabierze dzięki temu zupełnie nowego wymiaru oraz wyjątkowego smaku.

nr20_5_syfon3

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube