Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami

Aromatyczny strudel jabłkowy to deser na każdą okazję! Ciasto podajemy ciepłe, najlepiej z porcją lodów waniliowych i filiżanką gorącej kawy z mlekiem.

Składniki

Ciasto:

  • 100 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • 80 ml mleka,
  • starta skórka z cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

 

Farsz:

  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 50 g rodzynek,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 60 g tartej bułki,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 80 g roztopionego masła.

 

Dodatkowo:

  • jajko do smarowania,
  • cukier puder do dekoracji.

Wykonanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Zrób dołek, wlej rozpuszczone masło i mleko. Zagniataj, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

Przygotuj farsz. Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut, niech napęcznieją i trochę zmiękną. Orzechy włoskie niedbale posiekaj. Masło rozpuść w rondelku. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i potnij na cieniutkie plasterki. Do miski wrzuć jabłka, orzechy, odcedzone rodzynki, cynamon, cukier trzcinowy, całość wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto. Na stole rozłóż arkusz pergaminu, połóż ciasto i przykryj je drugim arkuszem. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt (możliwie cienko, najlepiej na szerokość płaskiej formy do pieczenia). Posmaruj roztopionym masłem, oprósz tartą bułką i przenieś na płaską blaszkę.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Nadzienie rozłóż na środku ciasta, zostawiając marginesy tak, aby móc założyć krawędzie do środka, jak kopertę. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 40 minut. Gorący strudel posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.

 

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube