Snake cake

Snake cake

Ciasto z pistacjami i migdałami przypomina węża, ale jest “niestraszne” w przygotowaniu i smaku. Wprost przeciwnie – wygląda pięknie i jest bardzo słodkie. Dlatego w jej towarzystwie dobrze sprawdzi się każda czarna i niesłodzona kawa.

Składniki

  • 375 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 375 g cukru pudru,
  • 300 g grubo mielonych migdałów,
  • 3 duże jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 100 g pistacji rozgniecionych w moździerzu,
  • 4 łyżki wody różanej,
  • 9 arkuszy gotowego, mrożonego ciasta filo (plus 1 zapasowy),
  • + cukier puder do posypania.

Wykonanie

Przygotuj masę, która będzie nadzieniem ciasta – masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Wmieszaj delikatnie jajka, dodając po jednym. Wsyp mielone migdały i mąkę, dodaj otartą skórkę z cytrusów, pistacje i wodę różaną. Całość wymieszaj i odstaw na bok. Tortownicę o średnicy 29 cm wysmaruj masłem.

Arkusze ciasta filo ułóż w pas krótszymi bokami do siebie, zakładając brzegi jeden na drugi (załadka powinna mieć ok. 5 cm). Zaczynając od dłuższego boku, rozsmaruj masę równo po całej powierzchni ciasta, zostawiając jedynie ok. 5 cm na górze.

Zaczynając od dołu, zwiń ostrożnie ciasto wzdłuż długiego boku – będzie przypominać dwumetrowe cygaro. Trzeba to robić szybko, gdyż ciasto wysycha (jeżeli będzie za suche, można je przed włożeniem do pieca nasmarować płynnym masłem).

Na koniec rulon z ciasta zwiń w ciasnego ślimaka i przełóż ostrożnie na spód tortownicy. Jeżeli powstały jakieś dziury, zalep je pozostawionym arkuszem ciasta filo. Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez ok. 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po upieczeniu zostaw, aby trochę przestygło i posyp cukrem pudrem. Pokrój w trójkąty i podawaj!

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube