Frappé Velluto i Słoneczna tarta

Frappé Velluto i Słoneczna tarta

Lemon tart to klasyczny przepis, którego najważniejszym składnikiem jest krem cytrynowy – lemon curd. Orzeźwiające ciasto można podawać w wielu konfiguracjach, z bitą śmietaną, bezą, lodami, świeżymi owocami lub najprościej – posypaną cukrem pudrem.

Składniki na ciasto:

Krem cytrynowy:

  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • sok oraz otarta skórka z dwóch cytryn,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru pudru.

Wykonanie:

Przygotuj kruche ciasto. Pokrój masło na mniejsze części. Mąkę przesiej na blat, zrób wgłębienie i dodaj masło, żółtko oraz cukier puder. Dużym nożem posiekaj składniki, aż do ich połączenia. Później zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia (na ok. godzinę).

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wyłóż nim formę o średnicy 16 cm. Piecz w temperaturze ok. 180°C mniej więcej 15-20 minut (powinno mieć słomkowy kolor).

tarta555

W kąpieli wodnej przygotuj krem. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i mieszaj do ich połączenia. Następnie cały czas mieszając, dodawaj pokrojone w kostkę masło. Gdy masło rozpuści się, dodaj sok i skórkę z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki – przetrzyj przez sitko. Przygotowany krem wylej na upieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika na ok. 5-6 minut w 170°C.

Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub udekoruj według uznania. Znakomite jest w (może nieoczywistej) wersji – posypane młodymi listkami tymianku.

 

Nasza rada: idealnym dopełnieniem takiego słonecznego deseru będzie Frappé Velluto
Składniki:

  • napar z kawy rozpuszczalnej Woseba Velluto (2 łyżeczki kawy zalanej 100 ml gorącej wody)
  • dwie łyżeczki cukru
  • 150 ml schłodzonego mleka (3,2%)
  • kilka pokruszonych kostek lodu
  • według uznania – 30 ml śmietany (30-36%)

vel
Wykonanie:

Zaparz kawę z cukrem i odstaw do schłodzenia. Tak przygotowany napar przelej do shakera i dodaj kilka pokruszonych kostek lodu oraz schłodzone mleko. Całość energicznie wymieszaj, a potem przelej do wysokiej szklanki. Uwaga – jeśli chcesz, aby Twoja kawa miała bardziej kremową konsystencję, przed wymieszaniem wszystkich składników dodaj 30 ml śmietanki 30-36%.
Smacznego!

nr24_1_grecjagw45jt

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube