Słodko-słone frappe

Słodko-słone frappe

Ten delikatnie aksamitny i prosty w przygotowaniu napój polecamy wszystkim lubiącym kawę na zimno, połączenie smaków słodkiego i słonego z pewnością Was zaskoczy!

Składniki:

  •  ok. 100 g ziaren kawy Woseba Arabica,
  • 400 ml wody,
  • ½ szklanki mleka migdałowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub więcej, do smaku),
  • szczypta soli morskiej,
  • opcjonalnie: kostki lodu.

Wykonanie:

Do tej metody przygotowania kawy polecamy mieszankę ziaren średnim stopniu palenia.

Ziarna kawy zmiel średnio grubo, pod praskę francuską. Wrzuć zmielone ziarna do dzbanka, uzupełnij zimną, przefiltrowaną wodą. Wstaw praskę do lodówki na noc. Następnego dnia dociśnij tłok i rozlej kawę do szklanek, wlej mleko, syrop i dopraw solą do smaku – do tego kostki ludu dla ochłody i gotowe!

 

Kawa wir mleka
Ołówek