Dlaczego ślimaki? Bo wolno przy nich płynie czas:) Zakręcone, apetyczne i hipnotyzujące. Dobrze smakują na drugie śniadanie, do porannej kawki z mleczkiem, do gazety… W sumie – w każdych okolicznościach świetnie sobie radzą.
Składniki:
400 g mąki tortowej,
25 g drożdży,
200 ml mleka,
50 g masła,
1 jajko,
50 g cukru,
szczypta soli.
Masa cynamonowa:
4 łyżeczki cynamonu,
1-1,5 szklanki daktyli,
3-4 łyżki mleka.
Przygotowanie
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Jajko utrzyj z cukrem, dodaj rozczyn, sól, przesianą mąkę i rozpuszczone (przestudzone) masło. Wymieszaj dokładanie całość i odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto zagnieć i odstaw na kilka minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotuj krem: namoczone daktyle zmiksuj na gładką masę z cynamonem oraz mlekiem. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (w przybliżeniu 50 cm na 25 cm – wymiar może być odrobinę większy). Posmaruj je masą cynamonową i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki. Tak powstałe ślimaki ułóż na blasze i piecz 20 minut w 180ºC, aż będą złociste.