Sernik nowojorski 

Sernik nowojorski 

Sernik w stylu amerykańskim zachwyca delikatnością i kremową konsystencją. Taki deser dopełni mleczna kawa, najlepiej w rozmiarze XXL!

Składniki

Spód: 

  • 90 g rozpuszczonego masła,
  • 140 g ciastek kakaowych/czekoladowych.

Masa serowa:

  • 900 g serka typu Philadelphia,
  • 250 cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ziarna wyskrobane z laski wanilii,
  • 3 duże jajka,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 280 ml śmietany 18%.

 

Krem:

  • 140 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 160°C z termoobiegiem. Okrągłą formę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Masło rozpuść w rondelku. Ciastka rozgnieć i rozkrusz w “drobny mak”, wymieszaj z masłem i wyłóż na spód formy, dociśnij. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Wystudź.

Do misy miksera włóż ser i wanilię, dodaj szczyptę soli. Mieszaj na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Zmień obroty na niskie i stopniowo dodawaj cukier oraz mąkę. Dodawaj po jajku, ciągle mieszając. Na koniec dodawaj porcjami śmietanę i ubijaj krótko na niskich obrotach.

Boki formy wysmaruj masłem i wlej przygotowaną masę serową. Wstaw do piekarnika na 10 minut w 200°C (z termoobiegiem). Zredukuj temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 40-45 minut. Wyłącz piekarnik, po czym zostaw sernik wewnątrz do wystygnięcia przez 2 h, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotuj krem. Śmietanę wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem. Rozsmaruj na wystudzonym serniku i wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia niczego sobie nie żałuj 🙂

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube