Sernik w stylu amerykańskim zachwyca delikatnością i kremową konsystencją. Taki deser dopełni mleczna kawa, najlepiej w rozmiarze XXL!
Składniki
Spód:
Masa serowa:
Krem:
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 160°C z termoobiegiem. Okrągłą formę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Masło rozpuść w rondelku. Ciastka rozgnieć i rozkrusz w “drobny mak”, wymieszaj z masłem i wyłóż na spód formy, dociśnij. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Wystudź.
Do misy miksera włóż ser i wanilię, dodaj szczyptę soli. Mieszaj na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Zmień obroty na niskie i stopniowo dodawaj cukier oraz mąkę. Dodawaj po jajku, ciągle mieszając. Na koniec dodawaj porcjami śmietanę i ubijaj krótko na niskich obrotach.
Boki formy wysmaruj masłem i wlej przygotowaną masę serową. Wstaw do piekarnika na 10 minut w 200°C (z termoobiegiem). Zredukuj temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 40-45 minut. Wyłącz piekarnik, po czym zostaw sernik wewnątrz do wystygnięcia przez 2 h, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Przygotuj krem. Śmietanę wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem. Rozsmaruj na wystudzonym serniku i wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia niczego sobie nie żałuj 🙂