Sernik cappuccino

Sernik cappuccino

Z okazji Świąt mamy dla was przepis na pyszny sernik cappuccino pod puszystym waniliowym kremem i słodką, chrupką posypką. Jego widok na stole na pewno ucieszy wszystkich miłośników kawy i amatorów słodyczy!

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1/5 szklanki cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 70 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Woseba Mocca Fix Gold.

Składniki do dekoracji sernika:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • ziarna wyskrobane z laski wanilii,
  • 100 g serka mascarpone,
  • kilkanaście ciastek typu włoskiego amaretto.

Wykonanie:

Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli i odstaw na bok. W robocie kuchennym mieszaj na wysokich obrotach miękkie masło, dodając po jednym żółtku i łyżce cukru pudru. Masa powinna być puszysta. Wymieszaj śmietankę z kawą rozpuszczalną.  Zmniejsz obroty na średnie, dodaj zmielony ser. Cały czas ubijając, dodaj śmietankę wymieszaną z kawą oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitymi białkami. Masę serową wyłóż do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Piecz w temperaturze 170°C. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Później wstaw do lodówki na 12 h. Ubij śmietankę z wanilią, następnie dodaj ser mascarpone i na mniejszych obrotach kontynuuj ubijanie. Wyłóż gotową masę na sernik, na sam wierzch pokrusz kilka ciastek amaretto. Przed podanym możesz również oprószyć ciasto odrobiną niesłodzonego  kakao. Smacznego!

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube