Rozgrzewająca kawa na Podlasiu

Rozgrzewająca kawa na Podlasiu

Podlasie to jeden z najzimniejszych regionów Polski. Wraz ze zbliżającymi się chłodnymi wieczorami mamy dla Was kilka sposobów na rozgrzewający kawowy napój. Wszyscy amatorzy pikantnych smaków z pewnością znajdą tu coś dla siebie!

Nie wszyscy wiedzą, że kawa i chilli to idealne połączenie. Wystarczy dodać odrobinę przyprawy do ulubionej kawy, a napar stanie się pobudzający, rozgrzewający i oczywiście wyśmienity w smaku!

Jeśli mamy problemy z odpornością i często jesteśmy przeziębieni, to kawa z imbirem i chilli będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli lubimy zaś połączenie smaków ostrych i słodkich polecamy przepis na czarny napar z chilli i czekoladą. A jak je zrobić? Przeczytajcie!

Podstawowy przepis jest bardzo prosty, wystarczy zaparzyć espresso i lekko oprószyć je zmielonym chilli. Jeśli preferujemy kawę z mlekiem wystarczy do ulubionej kawy z ciepłym mlekiem dodać odrobinę przyprawy. Ten jakże prosty przepis sprawi, że poczujecie się lekko pobudzeni, a co najważniejsze ma on doskonałe właściwości rozgrzewające oraz uodparniające.

Kolejnym sposobem jest zaparzenie kawy z czekoladą i chilli. Jak to zrobić? Wystarczy w kąpieli wodnej rozpuścić kilka kostek ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka, a nawet biała – to Wy decydujecie. Następnie dodajemy do niej szczyptę chilli i całość przelewy do ulubionego kubka. Kolejny etap to dodanie do  napoju gorącego espresso – i gotowe!

Jeśli lubimy spacery, jesień z pewnością jest na to idealną porą. Szczególnie na Podlasiu podczas jesiennych spacerów możemy zbierać wiele odmian grzybów. Podczas długich wypraw szczególnie przyda się rozgrzewająca kawa w termosie. Zmarzluchom szczególnie polecamy kawę pomieszać ze startym imbirem i chilli. Taki napar będzie nie tylko dodawał energii, ale rozgrzeje podczas jesiennych wypraw. To bardzo zdrowe połączenie! Jest to napój dla odważnych – ale z pewnością warto go spróbować…

Chilli nie od razu musi smakować każdemu, niektórzy dodają do kawy naprawdę sporą szczyptę, na początek radzimy jednak zacząć od naprawdę znikomej ilości, aby przyzwyczaić organizm do ostrego smaku. A jakie Wy macie sposoby na ogrzanie organizmu podczas jesiennych wypraw i chłodnych wieczorów? Napiszcie nam na Facebooku!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube