Regionalne sposoby przygotowania kawy

Regionalne sposoby przygotowania kawy

Czytając nasze artykuły cyklicznie, z pewnością możecie przyznać, że Wasza wiedza o kawie jest coraz większa. Wiecie już, jak przygotować kawę w chemeksie, jak zaparzyć kawę za pomocą drippera oraz kawiarki, znacie już zasady działania ekspresu ciśnieniowego oraz przelewowego. Dzisiaj poznacie regionalne sposoby parzenia kawy – równie interesujące i z pewnością zaskakujące. 

Niemcy:

W Niemczech parzy się kawę za pomocą DZBANKA KARLSBARDZKIEGO – to ceramiczne naczynie składające się z dzbanka oraz sitka. Chcąc zrobić w nim kawę, musimy podgrzać go lekko na ogniu, następnie wsypujemy zmielone ziarna do sitka i zalewamy je gorącą wodą.

21UPtk0ETrL

foto: www.amazon.co.uk

Grecja:

BRIKI to popularne na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego naczynie do parzenia kawy. Ma ono kształt kolby stożkowej. Inaczej briki nazywa się tygielkiem lub dżezwą. Dżezwę spotkacie w Turcji (w języku arabskim oznacza to płonący węgiel), co ciekawe – w ten sposób kawę przyrządzano już w XVI w.

Greek coffe in a traditional small pot

Włochy:

Oprócz popularnej kawiarki we Włoszech często spotkamy NAPOLETANĘ. To powstały na początku XIX wieku przelewowy zaparzacz do kawy, składający się z zbiornika i czajniczka. Jego zasada działania jest bardzo prosta: w zbiorniku gotujemy wodę, a kiedy zawrze, obracamy urządzenie i woda spływa do dzbanka przez zmielone ziarna. Kawa gotowa!

Fotolia_102287114_Subscription_Monthly_M

Etiopia i Erytrea:

W Etiopii popularny jest gliniany dzbanek z długim dzióbkiem zwany DŻEBENA (jebena). Aby zaparzyć w nim kawę, należy nasypać zmielone ziarna i doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie napar przelewamy do innego naczynia, po ostudzeniu ponownie wlewamy do jebeny i gotujemy, aż zacznie wrzeć – na końcu kawa jest filtrowana, tradycyjnie filtr wykonany jest z końskiego włosia.

Traditional Ethiopian coffee pot made out of clay

A jak Wy przygotowujecie swoją ulubioną kawę? A może w zależności od pory dnia zmieniacie sposoby – koniecznie napiszcie nam na naszym profilu na Facebooku!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube