Rady dla początkującego baristy

Rady dla początkującego baristy

Aby zostać dobrym baristą, potrzeba wiedzy i wielu godzin ćwiczeń. Tu nie ma drogi na skróty. Istnieje jednak kilka rad, które dla początkującego baristy będą na wagę złota!

Sekret leży w kawie

Jakość kawy jest iloczynem wyboru ziaren, kompozycji mieszanki i sposobu wypalenia. Do przygotowania naparu używaj świeżo zmielonej kawy. Pamiętaj, by otworzyć opakowanie na pół godziny przed przygotowaniem naparu, to  pozwoli zredukować wilgotność. Zmielone ziarna przechowuj w dozowniku młynka, jednak nie dłużej niż 30-60 minut, ponieważ powietrze szybciej dociera do zmielonych ziaren, co może mieć wpływ na jakość kawy.

Sprzęt

Sprzęt, którego codziennie używasz, czyli ekspres, młynek czy dzbanki, muszą być zawsze czyste i gotowe do użycia. Nie daj się zaskoczyć wzmożonym ruchem w kawiarni, kiedy jesteś przysypany całą górą brudnych naczyń i nie możesz zrobić nawet szybkiego espresso!

Dysza do mleka

Pamiętaj, aby po każdym użyciu przetrzeć dyszę do spieniania mleka. Zaschnięte resztki są bardzo trudne do usunięcia i oczywiście mają realny wpływ na smak serwowanej kawy, dlatego w tej pracy zawsze, ale to zawsze, trzeba dbać o szczegóły.

Podawanie kawy

Kawa nie tylko powinna być pyszna. Cała rzecz polega na tym, aby ją również dobrze podać. Barista powinien być pewny siebie i swoich gestów. Osoba patrząca w podłogę, która drżącą ręką poda napar, nie przekona nas, że to, co robi, jest naprawdę dobre. Zadbaj o swoją prezencję, umiejętności oraz pewność siebie!

Miejsce

Każde miejsce ma swoją specyfikę, dlatego nie przekładaj swoich nawyków z jednej pracy do drugiej. Zobacz, jak pracuje się w danym miejscu i postaraj się dostosować. Tylko zgrany zespół będzie tworzył razem coś dobrego. Oczywiście zawsze warto jest dodać coś od siebie, zaproponować ulepszenia, ale generalnie staraj się zgrać ze swoim zespołem.

Testuj kawy

Ciągle poznawaj nowe smaki, rozwijaj swoją wrażliwość sensoryczną, wiedzę i umiejętności. Tylko prawdziwi fascynaci osiągną w tym zawodzie perfekcję!

 

Najważniejsze – uśmiechnij się! Tym sposobem rozwiążesz wiele problemów i nerwowych sytuacji. Zawsze staraj się być życzliwy, miły i uczynny, a wszystko będzie szło lepiej!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube