Rabarbar z marcepanem

Rabarbar z marcepanem

Właśnie rozpoczęliśmy sezon na rabarbar. To wdzięczne warzywo doskonale nadaje się do wypieków. Proste, szybkie i przepyszne ciasto rabarbarowo-marcepanowe będzie rozkoszą dla podniebienia.

Fresh picked Rhubarb on white background

Składniki:
300 g rabarbaru,
100 g marcepanu,
120 g masła (pokrojonego w kostkę),
2 łyżeczki cukru waniliowego,
120 g cukru,
240 g mąki pszennej,
2 duże żółtka.

Wypiek
Rabarbar obierz i pokrój w plasterki o grubości około 5 mm. Mąkę przesiej na dużą stolnicę, dodaj masło, cukier oraz żółtka. Składniki posiekaj nożem do ich połączenia. Następnie delikatnie zagnieć ciasto. Masa nie będzie jednolita – przypomina bardziej okruchy. Odłóż garść ciasta na bok. Resztą wylep spód placka. Wierzch posyp pokruszonym w rękach marcepanem, dodaj rabarbar i posyp cukrem waniliowym. Na koniec oprósz odłożoną częścią ciasta. Piecz w 190°C przez 30 minut, do lekkiego zrumienienia. Wystudzony placek posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.received_979611295421136

Kawa wir mleka
Ołówek