Przepis na pyszną kawę

Przepis na pyszną kawę

Ilu ludzi, tyle gustów, smaków i upodobań. Jedni uwielbiają małą czarną, drudzy cappuccino, latte czy americano. Wielość sposobów podawania i metod parzenia pozwala znaleźć idealny smak dla siebie, ale są też pewne uniwersalne działania, których stosowanie każdego dnia poprawi smak twojego naparu.

1.       Odrobina cierpliwości

Kawa i wrzątek się nie lubią. Najbardziej optymalna temperatura parzenia w ekspresie to około 90°C. Parząc kawę metodami alternatywnymi zalewajmy ją wodą o temperaturze między 88 a 94°C.

Z drugiej strony zbyt zimna woda powoduje, że kawa nie zaparzy się odpowiednio, chyba że masz czas poczekać (patrz cold brew). Dlatego, jeśli nie masz cierpliwości, zakup czajnik z możliwością ustawienia pożądanej temperatury, aby móc od razu przejść do działania. Dzięki odpowiedniej wodzie wydobędziemy z kawy jej wyjątkowy aromat.

2.       Szczypta precyzji

Mogłoby się wydawać, że waga do kawy to zbytek. Pamiętaj jednak, że najlepszy smak kawy osiągniemy dzięki precyzyjnym działaniom. Dokładnie odmierzona ilość mielonych ziaren gwarantuje ten sam smak i aromat – dostaniesz dokładnie to, czego oczekujesz. Z początku odmierzanie potrwae odrobinę dłużej, ale zobaczysz, że już po krótkim czasie nabierzesz wprawy.

3.       Kubeł zimnej wody

Woda twarda posiada nadmiar mikroelementów, co może powodować zafałszowanie smaku kawy w naparze i osłabić jego aromat. Tzw. woda miękka zwiera mniej minerałów niż kawa zmielona, co może spowodować, że smak naparu będzie odczuwalny jako gorzki lub kwaśny. Warto więc zainwestować np. w dzbanek z filtrem. Przefiltrowana woda odpowiednio zbalansuje smak naparu i sprawi, że jego aromat będzie intensywniejszy.

4.       Powiew świeżości

Najlepszy aromat i smak uzyskasz, jeśli ziarna zmielisz dokładnie przed samym spożyciem. Jeśli na co dzień używasz kawy mielonej, pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu – tylko szczelnie zamknięte opakowanie gwarantuje dłużej zachowaną świeżość.

Dobrze zaopatrzyć się młynek, najlepiej żarnowy – więcej przeczytasz o tym tutaj.

Przestrzegaj tych kiku zasad, a kawa będzie zawsze smakowała podobnie i wykorzystasz cały potencjał zawarty w ziarnach. Powodzenia!

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube