Proste ciasto migdałowe

Proste ciasto migdałowe

Aromatyczne i lekkie ciasto migdałowe wraz z pierwszym kęsem skradnie Wasze serca. Jest nieskomplikowane, skromne, apetyczne i zawsze się udaje. Pokochacie ten przepis prawdziwą miłością!

Składniki:

  • 125 g migdałów bez skórki,
  • 3 duże jajka,
  • 125 g drobnego cukru do wypieków,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z dużej cytryny,
  • cukier puder do posypania,
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru amaretto.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 170˚C. Okrągłą formę o średnicy 21 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Migdały wrzuć do blendera i zmiksuj na drobne kawałki – niech przypominają grubo zmieloną kawę. Dzięki temu smak migdałów będzie bardziej wyczuwalny.

Jajka rozbij do miseczek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka umieść w dużej misce, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj skórkę z cytryny, migdały oraz likier (jeśli zdecydujesz się go użyć). Wymieszaj wszystko szpatułką.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj do wcześniej przygotowanej masy i lekko rozprowadź. Ciasto przełóż do formy, po czym wstaw do pieca na 30-35 minut. Wystudzony placek oprósz obficie cukrem pudrem. Proste i pyszne!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube