PRASKA FRANCUSKA

PRASKA FRANCUSKA

W Polsce znana długo przed chemeksem, dripperem, aeropressem, od lat uwielbiana za prostotę, funkcjonalność oraz dużą ilość naparu, którą możemy uzyskać – przed Wami: PRASKA FRANCUSKA.

Retro jest teraz jednym z wiodących trendów w designie oraz dekoracji wnętrz, dlatego też praska francuska przeżywa obecnie renesans. Większość z nas ma w domach to urządzenie, zapewne pamięta też podobne z domu rodzinnego. Obraz dzbanuszka, z którego wydobywa się bogaty aromat powoduje, że coraz częściej sami sięgamy po ten sposób parzenia kawy, a wspomnienia związane z tym rytuałem dodają mu magicznego charakteru.

Praska francuska składa się z dzbanka (zazwyczaj szklanego, ale znajdziemy też plastikowe wersje turystyczne) oraz z przykrywki i tłoczka z filtrem, który pozwoli nam na oddzielenie pysznego naparu od fusów.

32_2glowne2a

Dużą zaletą praski francuskiej jest prosta obsługa urządzenia oraz fakt, że nie używamy do parzenia żadnego filtra. Brak jakiegokolwiek elementu między ziarnami a wodą powoduje, że smak jest intensywny, bardziej wyrazisty niż ten, jaki uzyskamy po zaparzeniu w chemeksie, dripperze lub w ekspresie przelewowym. Przypomina on smak kawy kawy parzonej metodą tradycyjną, ale w samym napoju nie ma fusów.

Jak to działa?

Pierwszym krokiem jest wsypanie do wnętrza dzbanuszka zmielonej kawy, w proporcji ok. 18 g kawy na 250 ml wody. Następnie wlewamy do dzbanka gorącą wodę (najlepiej około 92°C), przykrywamy wieczkiem i czekamy. Po upływie 4 minut powoli dociskamy tłok, by oddzielić fusy od naparu. Na koniec przelewamy napar do filiżanek.

To proste, prawda? Teraz możecie przygotować dokładnie taką ilość, jakiej potrzebujecie, aby poczęstować przyjaciół lub samemu cieszyć się bogatym smakiem i aromatem.

32_2glowne3

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube