Porzeczki i truskawki

Porzeczki i truskawki

Kwaskowość porzeczek i słodycz truskawek powodują, że smak ciasta jest dobrze zrównoważony, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Placek drożdżowy jest puszysty, lekko wilgotny. Nie wstyd jeść go palcami, do ostatniego okruszka.

Składniki:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mleka,
175 g roztopionego masła,
450 g mąki pszennej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka oliwy,
szczypta soli,
połowa ziaren wyskrobanych z 1 laski wanilii,
½ kg truskawek,
½ kg czerwonych porzeczek.

Berry in bowl collection isolated on white

Rozczyn:
2 łyżki ciepłego mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka mąki,
50 g drożdży.

Kruszonka:
70 g masła,
1 szklanka cukru pudru,
1 szklanka mąki,
1 żółtko.

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszaj z mlekiem, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstaw na ok. kwadrans. W tym czasie drożdże zaczną „pracować”.

Do jajek dodaj cukier oraz wanilię. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej mleko, masło, sok z cytryny i oliwę. Dodaj szczyptę soli, rozczyn i stopniowo wsypuj przesianą mąkę. Wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj owoce. Truskawki umyj, obierz i przekrój na pół. Porzeczki opłucz i usuń gałązki. Wyrośnięte ciasto wylej do prostokątnej formy 24×36 wyłożonej papierem do pieczenia. Porozkładaj owoce, lekko je wciskając. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj wszystkie składniki i obsyp nią wierzch placka. Wstaw na 30 minut do piekarnika. Piecz w temp. 180°C.

nr22_3_ciasto2

 

Kawa wir mleka
Ołówek