Porady baristy

Porady baristy

Prawdziwy miłośnik kawy wie o niej wszystko, ma też swoje sposoby na to, aby była naprawdę pyszna. Dziś mamy dla Was kilka  baristycznych trików, które możecie zastosować w swoim domu.

Zbyt słodki deser

Smak kawy łatwo zdominować zbyt słodkim deserem czy przekąską. Aby zachować równowagę idealnym dodatkiem do czarnego naparu może być korzenne  ciasteczko, gorzka czekolada czy orzechy – zarówno te w czekoladzie jak i prażone. Z pewnością powinniśmy  unikać bardzo słodkich kremowych ciast i tego typu deserów, zbyt ciężka polewa czy krem przysłonią smak kawy.

Kawiarka – twój sposób na pyszną kawę!

Barista zdradził nam, że tradycyjna kawiarka jest dobrym sposobem na zaparzenie dobrej kawy, jeśli nie mamy w domu ekspresu do kawy. Swoją budową przypomina ekspres ciśnieniowy, a smak naparu jest równie pyszny.

Woda do espresso

Zastanawiasz się kiedy wypić wodę do espresso? Barista potwierdził nam, że można wypić ją zarówno przed jak i po, ale w założeniu podaje się ją, aby wypłukać usta przed kawą, aby w pełni poczuć jej smak.

Ciepła filiżanka

Ciekawym trikiem jest podanie kawy w uprzednio ogrzanej filiżance, dzięki temu kawa długo zachowa swój smak i aromat. Wystarczy na kilka sekund włożyć ją do mikrofalówki lub kuchenki, można też po prostu na chwilę wlać odrobinę wrzątku do naczynia.

Metody alternatywne

Znudziła ci się tradycyjna kawiarka lub ekspres do kawy? Spróbuj alternatywnych metod parzenia, na początek zacznij od drippera, gdyż najtańsze wersje tego urządzenia kosztują już kilkanaście złotych, a efekt z pewnością przekroczy twoje oczekiwania. Jeśli zastanawiasz się jak parzyć kawę w ten sposób – zobacz film!

Uciążliwe zacieki na szklance

Kiedy na twojej szklance są zacieki, i nie chcesz podać kawy w czymś takim – mamy na to sposób! Wystarczy, że podłożysz szklankę na kilka sekund pod parę wodną, np. tą która unosi się z dzióbka czajnika elektrycznego podczas gotowania i lekko przetrzesz szmatką. Szklanka będzie pięknie błyszczeć!

Spienianie mleka roślinnego

Mleko roślinne jest coraz bardziej popularne, warto wiedzieć że tego rodzaju napój powinien być dobrej jakości, wtedy spienia się bez problemu, jeśli jednak wybieramy tańsze odpowiedniki możemy mieć problemy z uzyskaniem wymarzonej pianki, do tego potrzeba cierpliwości i wielu, wielu prób.

Mamy nadzieję, ze te kilka rad przyda Wam się w codziennym przygotowaniu kawy. Macie już swoje sukcesy w tej dziedzinie? Pokażcie nam na Facebooku, jesteśmy bardzo ciekawi!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube