Pomarańczowe rondo

Pomarańczowe rondo

Sezon na cytrusy w pełni, pora zatem na przepis ze słoneczną i słodką pomarańczą. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie chwilę, a po niej możemy cieszyć oko i podniebienie! 

Składniki:
210 g mąki pszennej,
90 g mąki migdałowej (lub zmielonych na proszek migdałów),
170 g serka ricotta (dobrze odsączonego),
150 g cukru pudru,
3 jajka,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
otarta skórka z pomarańczy,
1-2 łyżki amaretto (likeru).

nr17_w2_ciasto2

Do posypania: cukier puder.

Temperaturę w piekarniku ustaw na 150°C z termoobiegiem. Formę do ciasta z dziurką wysmaruj masłem i oprósz mąką. Mąkę przesiej do miski oraz połącz z migdałami. W osobnej, dużej misce rozbij jajka, następnie wsyp cukier. Miksuj składniki, aż powstanie kremowa masa. Dodaj oliwę, ricottę i ponownie zmiksuj. Stopniowo wsypuj przygotowaną mąkę, na koniec dodaj amaretto i otartą skórkę z pomarańczy. Przygotowane ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco suche. Wyciągnij z pieca, pozostawiając w formie do wystygnięcia. Przełóż na duży talerz, potem udekoruj cukrem pudrem. Pomarańcze możesz obrać i zjeść (gdy ciasto jest w piecu) albo udekorować nimi talerz… Pierwsza opcja wydaje nam się smaczniejsza 🙂

nr17_w2_ciasto3

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube