Pomarańczowe muffiny

Pomarańczowe muffiny

W oczekiwaniu na nadejście wiosny wpuśćmy trochę słońca do naszej kuchni. Pomarańczowe i słodkie babeczki rozjaśnią każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień.

Składniki:
1 ¾ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki cukru,
½ szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki mielonych goździków,
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
2 duże jajka,
1 szklanka startej marchewki (2-3 średnie marchewki),
½ szklanki oleju kokosowego,
1 pomarańcza (otarta skórka oraz sok),
szczypta soli.
mandarin and spices on whiteWypiek:
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 190°C. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: przesiej mąkę, wsyp cukier, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz wszystkie przyprawy.

nr18_w4_mufiny2

W osobnym naczyniu rozbij jajka i roztrzep za pomocą rózgi. Następnie wlej olej, dodaj startą marchewkę oraz pomarańczową skórkę i sok. Przygotowaną masę przełóż do miski z suchymi składnikami, dokładnie wymieszaj. Muffinkowe ciasto nakładaj równo do foremek. Na koniec wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka.

nr18_w4_mufiny3

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube