Podróż do początków

Podróż do początków

Czarny ląd to ojczyzna gatunku Coffea Arabica. Dlatego wielu miłośników egzotycznych podróży wybiera się do dalekiej Afryki właśnie tropem kawy. Tutaj ciągle można spotkać jej dziko rosnące krzewy, a przygotowany z jej ziaren napar ma wyjątkowy smak.

Od najdawniejszych czasów na Wyżynie Abisyńskiej zbierano owoce kawy. Początkowo przygotowywano z nich pokarm. Zasuszone wiśnie kawowca najczęściej proszkowano, mieszano ze zwierzęcym tłuszczem i zjadano w postaci kawowych kulek. Później zaczęto przygotowywać z ziaren aromatyczny napój, którego smak doceniają dzisiaj kawosze na całym świecie. Nic więc dziwnego, że Etiopia jest współcześnie największym afrykańskim producentem tego surowca.

Kawa w Etiopii swój wyjątkowy smak zawdzięcza wulkanicznej glebie, górskiemu klimatowi i obfitym deszczom. Dostępność świeżych ziaren sprawia, że praktycznie na każdym kroku możemy tu spróbować znakomitego naparu. Co ciekawe, tylko w Etiopii kawę spożywa się tuż po paleniu. W innych krajach należy odczekać kilka dni, aż ziarno przestanie „pracować”, gdyż dopiero wtedy napar ma wyważony smak.

etiopia

Lokalną tradycją jest również uroczyste częstowanie kawą przybyłych gości. Cały ceremoniał może trwać nawet kilka godzin! Najpierw gospodarz wychodzi przed chatę i tam wita przybysza. Następnie wprowadza go do wnętrza domu. Gospodyni, ubrana specjalnie na tę okazję w białą, haftowaną sukienkę, posypuje miejsce wokół paleniska świeżo zerwaną trawą lub czystym piaskiem. Następnie kładzie blachę oraz specjalny piecyk i przystępuje do prażenia ziarna. Mieli je na kamieniu lub w moździerzu. Później na palenisku stawia kulisty dzban, w którym przygotowuje napar. Ważne jest, aby pani domu podała pierwszy kubek mężowi, a ten z kolei poczęstował swego gościa. Świeżo uprażoną i zaparzoną kawę pije się najczęściej z ceramicznych naczyń lub wytoczonych z rogu kubków. Zwykle są to 3-4 dolewki między długimi i poważnymi rozmowami… Obyczaj ten jest praktykowany po dziś dzień, a znaczenie kawy w Etiopii oddaje najlepiej starożytne przysłowie: “Buna dabo naw”- czyli “kawa jest naszym chlebem”. Wszyscy kawosze chyba z łatwością zapamiętają taką sentencję ;).

africa-glowne3

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube